Sałatka z krewetkami i ogórkami kiszonymi

Krewetki, ze względu na walory smakowe, należą do najpopularniejszych owoców morza. Te skorupiaki cenimy także za ich wartość odżywczą. Stanowią bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B i D oraz pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Można je przyrządzać na wiele sposobów, komponując dania główne i przystawki. Dziś sałatka z krewetek w dość nietypowym towarzystwie ogórka kiszonego. Idealna na wieczorne spotkania, w gronie przyjaciół, z lampką wina w dłoni… 😀

  • 150 g krewetek
  • ząbek czosnku
  • 5 liści sałaty
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • pomidor
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub zamiennie koperku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz

Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dorzucić oczyszczone z ogonków krewetki i smażyć aż lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z porwanymi liśćmi sałaty, pokrojonymi ogórkami, pomidorem i papryką. Z jednej łyżki oliwy, wody i natki przygotować sos. Polać gotową sałatkę.

Pyszności życzę :D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *