Sałatka z grillowanym kurczakiem i prażonym słonecznikiem

Witajcie,

po kilku dniach upałów i ponad trzydzieści stopni za oknem nie marzę o niczym innym jak tylko o orzeźwieniu. W takie dni nie lubię gotować  ‚ gorących’ potraw. Wolę te lżejsze na bazie warzyw i letnich smaków. Dzisiaj pomysł na bardzo pyszną i szybką sałatkę… aczkolwiek bardzo treściwą bo z kurczakiem.

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • mix sałat z rukolą,
  • 2 duże pomidory,
  • garść słonecznika łuskanego,
  • jogurt naturalny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, sypka papryka,
  • przyprawa do grilla.

Sposób przygotowania :

  • Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy.  Marynatę możemy wykonać według uznania … w tym przypadku u mnie królowała wersja na szybko więc użyłam aromatyzowanej oliwy ( chili & czosnek) oraz przyprawy do grilla ( KAMIS). Kurczaka odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę ( wiadomo, że czy dłużej tym lepiej).
  • Na talerzu układamy mix sałat z rukolą, obranego pomidora kroimy na kosteczkę i układamy na sałatę.
  • Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) do momentu kiedy uzyska złoty odcień ( można delikatne go posolić). I posypujemy nim sałatę i pomidora.

  • W tym samym czasie grillujemy naszego kurczaka ( na grillowałam na patelni grillowej).

  • Układamy kurczaka na naszej sałacie i pomidorze.
  • Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku wykonujemy prosty sos czosnkowy z dodatkiem przypraw ( sól, pieprz, ja dodaję tez odrobinę ziół np. prowansalskich).
  • Całość polewamy sosem.

Latem polecam tego typu sałatki ! Są kolorowe, smaczne i pożywne. I nawet zaspokoją apetyt mężczyzny 🙂

Smacznego,

Kasia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *