Sałatka z grillowaną cukinią, w sosie koperkowo-czosnkowym

Wspominałam już, że cukinia zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. Poszukiwania wciąż nowych jej zastosowań doprowadziły do dość awangardowego, ale jak się okazało wspaniałego połączenia. Zapraszam na zdrową, ze względu na obecność warzyw, kaszy gryczanej i ziaren słonecznika, sałatkę w sosie koperkowo-czosnkowym.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • woreczek kaszy gryczanej
  • 1 mała cukinia
  • 4 plastry sera pleśniowego (o grubości 1 cm)
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • sól

Sos:

  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku

Kapustę należy posiekać i zblanszować.  Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinię, razem ze skórką, pokroić na plastry i grillować aż się lekko zarumieni. W międzyczasie przygotować sos z kopru, przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy. Pokroić ser i oliwki. Uprażyć pestki słonecznika na patelni. Układać kolejno: kapustę, kaszę, ser, oliwki, plastry cukinii i słonecznik. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.

Pyszności życzę :D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *