Sałatka: brokuły, ser feta, sos czosnkowy i prażone migdały

Jak to możliwe, że prosta szybka sałatka może być tak pyszna i zaskakująca w smaku. Połączenie delikatnych, wartościowych odżywczo brokułów z słonawym smakiem sera feta, polane sosem czosnkowym i prażonymi migdałami …. cud dla podniebienia.

Składniki :

  • 1 duży brokuł,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1 opakowanie migdałów w słupkach,
  • 180 gram jogurtu naturalnego może być typu greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie :

  1. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do delikatnie posolonej wrzącej wody na około 6-8 minut.
  2. Odcedzamy i przekładamy do miseczki czekając aż wystygną.
  3. W tym czasie przygotujemy sos czosnkowy ( przepis podawałam już w poprzednim wpisie).
  4. Na rozgrzanej patelni ( najlepiej bez użycia oliwy) prażymy migdały do momentu aż uzyskają złoty odcień.
  5. Ser feta delikatnie rozdrabiamy na kawałeczki ( kiedyś próbowałam kroić w równe kosteczki ale teraz już się nie bawię, po prostu delikatnie do kruszę ),
  6. Kiedy brokuły wystygną dodaję do nich fetę, delikatnie mieszam dodając odrobinę migdałów i sosu. Kiedy już wszystko ze sobą wymieszam  polewam pozostałą częścią sosu i posypuję migdałami.

I po posypaniu migdałami :

Naprawdę uwielbiam tą sałatkę i ze względu na szybkość wykonania a także na fakt, że przepadam zarówno za brokułami jak i serem feta dlatego szczególnie smakuje mi to połączenie.

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Kasia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweet Captcha