Roladki z kurczaka nadziewane oscypkiem

Tak jak wspominałam na fanpage ‚kuchennej’ na facebooku z weekendu w górach przywiozłam cały zapas serków górskich zwanych również oscypkami, które Uwielbiam. Oczywiście najbardziej smakują mi te podawane prosto z grilla z żurawiną w górskim klimacie, ale w domu też lubię zawsze z nimi pokombinować.

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka,
  • wywar z bulionu warzywnego,
  • 4 pieczarki ( opcjonalnie ),
  • odrobina mąki,
  • wykałaczki,

Sposób przygotowania :

  1. Pierś z kurczaka kroimy na cztery części i każdą z nich dokładnie ubijamy na kotlety- tak na centymetr ich grubości,
  2. Tak powstałe kotlety nacieramy czosnkiem przyciśniętym przez praskę, przyprawiamy pieprzem, papryką lub innymi ulubionymi przyprawami,
  3. Kropimy delikatnie oliwą i zostawiamy na troszkę w tej marynacie,
  4. Tuż przed zwijaniem i smażeniem posypujemy z oby dwóch stron jeszcze kotlety mąką, zawijamy w środku pokrojonego na paseczki oscypka i zawijamy wkuwając w dwa miejsca wykałaczkę.
  5. Tak zawinięte roladki smażymy na patelni z każdej strony aż zarumienią się.
  6. Usmażone, zarumienione roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i dodajemy opcjonalnie według uznania pokrojone pieczarki, czerwoną paprykę, można bez cebulę ( to zależy od naszego gustu ).
  7. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.

 

I danie z całej okazałości : podawane z pieczonymi ziemniaczkami z ziołami oraz zasmażaną kiszoną kapustą.

Smacznego,

Kasia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *