Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
  • pół szklanki wody lub białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu
  • 150 g (pół słoika) suszonych pomidorów
  • 200 g czarnych oliwek
  • pieprz do smaku
  • parmezan lub starty żółty ser

50 g masła wymieszać z oliwą i zeszklić na tym przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć na niewielkim ogniu. Wlać wodę (lub wino). Mieszać do momentu aż ryż wszystko wchłonie. Następnie partiami, przez około 20 minut, wlewać bulion. Po upływie tego czasu dodać pozostałą część masła. Po rozpuszczeniu dorzucić rozdrobnione suszone pomidory oraz oliwki (już pokrojone produkty firmy Ole pozwalają zaoszczędzić sporo czasu 🙂 ). Doprawić pieprzem do smaku. Podawać udekorowane parmezanem lub startym żółtym serem.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *