You are currently viewing Racuchy z serkiem homogenizowanym

Racuchy z serkiem homogenizowanym

Od lat tłusty czwartek ( dzień rozpusty)  jest tak chętnie przez nas Polaków celebrowanym dniem pewnie przez to, że bez wyrzutów sumienia możemy wtedy zjeść coś słodkiego i kalorycznego. Przyznaję się, że nie lubię pączków i zawsze szukam alternatywy dla nich. Postanowiłam więc zrobić proste i szybkie racuszki z serkiem homogenizowanym według przepisu mojej mamy.

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka cale,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 serki homogenizowane ( waniliowe),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • smalec ( ja rozpuściłam jedną kostkę smalcu w małym garnuszku ).

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę po czym dzielimy na małe kawałki i smażymy w rozpuszczonym smalcu lub oleju ( polecam smalec). Na koniec posypujemy nasze racuszki cukrem pudrem.

Smacznego,

Kasia 🙂

Dodaj komentarz