Quesadillas z kurczakiem oraz salsą śmietanową i pomidorową

Dzień dobry,

za oknem szaro buro deszczowo i mroźno … nie, zdecydowanie nie na taką zimę czekam ale rozpieszczam się w tym paskudnym zimowym okresie jak tylko mogę. I wybaczcie ale znów króluje u mnie kuchnia meksykańska ale nic na to nie poradzę, że z w tym okresie preferuje właśnie takie smaki.

Tak generalnie to quesadillas to nic innego jak tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Ale żeby było jeszcze pyszniej i treściwiej dobrze dodać inne dodatki oraz dip.

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • opakowanie placków tortilli /pszenne lub kukurydziane/,
  • żółty ser,
  • mała puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka,
  • świeża kolendra,
  • śmietana 18 %,
  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy : sól, pieprz, kolendra, chili, ulubiona przyprawa do kurczaka (według osobistego uznania),
  • limonka.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w bardzo wąskie drobne paseczki, marynujemy ulubionymi przyprawami według uznania i odstawiamy do lodówki na jakiś czas.
  2. Podpiekamy kurczaka na patelni w między czasie delikatnie go szarpiąc jakby aby kawałki były jak najmniejsze.
  3. W między czasie robimy dwa sosy : salsę pomidorową oraz salsę śmietanową.
  4. Salsa pomidorowa : do rondelka wlewamy całą puszkę pomidorów z puszki- można dodać te z ziołami albo z czosnkiem i oliwą. Jeśli są bez przypraw do siekamy drobno czosnek, cebulkę i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Jeśli chcemy by salsa była pikatna dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili albo jalapeño. Gotujemy bez przykrycia w między czasie mieszając około 10 minut.
  5. Salsa śmietanowa: do śmietany 18 % wyciskamy pół limonki po czym dodajemy posatkowaną świeżą kolendrę oraz doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki musimy dokładnie zmieszać ze sobą. Salsa śmietanowa tak zwana Salsa Sour Cream i ma za zadanie łagodzić pikantny smak meksykańskich dań.
  6. Do usmażonego już kurczaka dodajemy kukurydzę oraz pokrojoną czerwoną paprykę w drobne paseczki i przez kilka minut razem jeszcze podpiekamy.
  7. Między dwa placki tortill umieszczamy farsz : kurczaka z kukurydzą i papryką, sypiemy żółtym serem oraz świeżą kolendrą.
  8. Podpiekamy z obu stron na patelni do zarumienienie placka.
  9. Kroimy na cztery części i podajemy razem z sosami.

 

 

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *