Proste i szybkie ciasto jabłkowo-migdałowe na oleju

Witam,

dawno, naprawdę dawno nas tutaj nie było i nie dlatego, że przestałyśmy gotować ale dlatego, że codzienność nas pochłonęła bez reszty. Ja na przykład zostałam mamą, do tego karmiąca piersią dlatego też moja dieta uległa niemałej wcale modyfikacji. Najpierw oczywiście musiałam zrezygnować z potraw smażonych, pikantnych ( smutek ) oraz wzdymających, potem po kolei pojawiały się problemy. Najpierw kolki a potem….skaza białkowa. Od pięciu miesięcy jestem na diecie eliminacyjnej- diecie bezmlecznej. Na początku pomyślałam : Koniec świata !!! Przecież to ‚ cholerne’ mleko jest wszędzie a potem powoli powoli oswajałam się z ta myślą i teraz wiem, że bez mleka da się żyć ! 🙂

Najbardziej mi brakuje słodyczy… mimo, że za nimi jakoś specjalnie nie przepadam to karmiąc piersią mam potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego….i po co bym nie sięgała to wszędzie jak nie mleko to masło. I oto jest prosty- banalnie prosty przepis na ciasto z jabłkami na oleju. Robi się je błyskawicznie- co jest wielkim plusem szczególnie gdy się jest mamą ośmiomiesięcznego dziecka 😉 Robi się je z produktów, które zazwyczaj ma się w domu i jest naprawdę smaczne a co najważniejsze nie zawiera ani mleka ani masła. Dzisiaj jest wersja z jabłkami ale robiłam też wersję z jagodami, która jest rewelacyjna !

Składniki :

  • 1 szklanka cukru ( można dodać 3/4 szklanki cukru i odrobinę cukru waniliowego),
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 średnie jabłka albo 3 duże,
  • garść migdałów w słupkach.

Sposób przygotowania :

  1. Oddzielamy żółtka od białka, ubijamy białka na sztywno dodając szklankę cukru, następnie dodajemy żółtka i wszystko razem ze sobą miksujemy,
  2. Następnie dodajemy pół szklanki oleju, proszek do pieczenia, cynamon i dalej razem ze sobą miksujemy,
  3. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę i teraz wszystko razem mieszamy ale już nie mikserem a normalnie łyżką, w ten sposób nasze ciasto będzie puszyste !
  4. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem.
  5. Gęstą masę ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia ( ja korzystam z silikonowej formy na tartę ) i układamy na niej jabłka, a na koniec posypujemy migdałami.
  6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przed około 30-40 minut.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *