Poduszeczki z ciasta francuskiego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym

Bo w piątek, przy piwku, dobrym filmie i w towarzystwie nie ma nic lepszego niż przekąski z ciasta francuskiego. Przetestowałam i zawsze wszyscy są zachwyceni. Tym razem królowała wersja z salami, sosem pomidorowym i serem żółtym.

Składniki :

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 2 opakowania salami ( każde około 200 gram ale to zależy od wielkości ),
  • 300 gram żółtego sera startego na tartce,
  • sos pomidorowy.

Etapy przygotowania :

  1. Ciasto francuskie rozkładamy na desce do wałkowania, tniemy na kawałki ( w sumie jeśli chodzi o cięcia jest to dowolna sprawa, można zrobić trójkąciki, ja tym razem zrobiłam poduszeczki więc ciasto francuskie pocięłam na prostokąty mniej więcej równej wielkości ),
  2. Na każdym prostokącie kładziemy sos pomidorowy, starty ser, a na sama górę dwa kawałki salami ( ilość salami zależy od jego wielkości),
  3. Zawijamy ciasto w poduszeczki.
  4. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.
  5. Delikatnie ( naprawdę delikatnie) kropimy górę ciasta oliwą z oliwek oraz posypujemy oregano.
  6. Zapiekamy. W temperaturze 180-200 stopni przez około 20-25 minut. Poduszeczki są gotowe kiedy się zarumienią.

 

* Podam jeszcze krótki sposób na sos pomidorowy na szybko :

Pomidory z puszki bez skórki rozgrzewam na oliwie z oliwek dodając przyprawę : suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, odrobinę świeżego czosnku, świeżej bazylii jeśli mam taką, czasem odrobinę ketchupu. Chwilkę wszystko razem podgrzewam a kiedy wystygnie smaruje tym sosem ciasto. W wersji mnie czasochłonnej stosowałam także zwykły ketchup bądź gotowy sos typu salsa do meksykańskich Nachos.

Ciasto francuskie i rożnego rodzaju ‚ poduszeczki’ to naprawdę niezawodny sposób na … niezapowiedzianych gości albo nagłej chandry dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie.

Smacznego,

Kasia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *