Placuszki z kaszy jaglanej, twarogu i gruszki z sosem pomarańczowym!

placuszki0 placuszki1

placuszki2

Bez zbędnej mąki i cukru!

Składniki na ok. 20 małych placuszków

*100 g twarogu,

*1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,

* 2 małe gruszki,

*1 jajko,

*olej/oliwa do podsmażenia (naszykowałam, ale nie użyłam J); świetnie smażyły się bez oleju

*słonecznik

* 6 daktyli

*wiórki kokosowe

Sos pomarańczowy:

Zmiksować jedną pomarańcze z połową jogurtu naturalnego z dodatkiem łyżki miodu i startego imbiru

Jak przygotować? nic prostszego 🙂

Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem (dodałam do niego łyżkę jogurtu naturalnego)

Do twarogu dodać szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i całość wymieszać.

Gruszki pokroić na małe kawałki i dodać do masy. Wszystko mieszamy łyżką.

Dodajemy jajko i ponownie całość mieszamy.

Nabieramy masę i formujemy kulkę, a później robimy z tego placek, który kładziemy na patelni.

*Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej kaszy jaglanej.

Placuszki smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Jeśli użyliście oliwy/oleju – odsączcie na ręczniku kuchennym.

Smaaaacznego śniadanka Kochani! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *