Placuszki bezglutenowe

Tak się złożyło, że jakiś czas temu, zgodnie z zaleceniem lekarza, przeszłam na dietę bezglutenową. Pamiętam moją tęsknotę za zwykłą pszenną bułką i poszukiwania smacznego  chleba glutenfree. I tak jak z pieczywem było bardzo ciężko, tak te placki nie odbiegają od pszennych, a ja zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że są dużo lepsze. Nie ma się czemu dziwić – tyle w nich dobrego: migdały, mąka kokosowa, najwyższej jakości masło. Pachną i smakują obłędnie. Uwaga! Uzależniają 😉

Składniki:

  •  400 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 4 jaja
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozkłócić jajka i połączyć je z jogurtem, maślanką lub kefirem oraz roztopionym masłem. W drugiej misce dokładnie wymieszać suche składniki (mielone migdały, obie mąki, sodę oczyszczoną i cukier). Następnie delikatnie zmieszać ze sobą zawartość obu naczyń. Smażyć z obu stron na złoty kolor, bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Podawać z serkiem homogenizowanym i dżemem lub jogurtem naturalnym i owocami.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *