Placki ziemniaczane z sosem mięsno – pieczarkowym

Składniki na placki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka mleka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • farsz pieczarkowy (u mnie domowy Ole! – słoik 420 ml)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy do smażenia

Ziemniaki oraz cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć, z obu stron, na złoto niewielkie placki.

Na odrobinie oliwy podsmażyć mięso mielone z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać farsz pieczarkowy i koncentrat. Podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać placki z sosem, posypane parmezanem oraz szczypiorkiem lub ziołami.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *