Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym

Witajcie,

przyznaję się, że nie przepadam za tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi dlatego szukałam dla nich alternatywy, a że sezon ‚cukiniowy’ mamy w pełni postanowiłam zrobić placki z cukinii. Jako poszukiwacz nieco ostrzejszych doznań smakowych zależało mi także na tym, żeby placki same w sobie nie były zbyt delikatne ( a przecież delikatność smaku jest przypisana cukinii). Pokombinowałam więc troszkę i w ten sposób wyszły mi placki z cukinii w wersji ‚węgierskiej’ ale po kolei.

Składniki :

  • 1 średnia cukinia,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 duży ziemniak,
  • przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 jajka,
  • mąka ( ilość zależy od ilości całego farszu…. ja dodaję tyle, żeby ciasto aż tak się nie kleiło),

Do przygotowania sosu :

  • 4 dojrzałe pomidorki typu lima,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 papryczka chili bądź jeszcze ostrzejsza wersja np. Habanero,
  • świeże listki bazylii,
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru.

Przygotowanie :

  1. Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i ścieramy na tarce.
  2. Startą cukinię przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy do momentu aż puści ona wodę ( a troszkę jej puści na pewno).
  3. Po 10-15 minutach porządnie odciskamy cukinię i przekładamy ją do miski.
  4. Do cukinii ścieramy ziemniaka i dorzucamy drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
  5. Dodajemy pieprzu, papryki do smaku oraz inne przyprawy, na które tylko mamy ochotę oraz jajko i mąkę.
  6. Smażymy na rozgrzanej patelni w ilości 3-4 łyżek oliwy z obu stron na złoty kolor.

Pomidorowy sos pikantny :

  1. Parzymy pomidorki po czym obieramy je ze skórki ( ja użyłam bardzo dojrzałe pomidory typu lima),
  2. Cebulę obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy, po czym smażymy aż do zarumienia na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy,
  3. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone wcześniej pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobno papryczkę chili oraz przyprawy : sól, pieprz, łyżeczkę cukru
  4. Wszystko smażymy do uzyskania konsystencji sosu.

Podajemy placki polane sosem.

Smacznego

Kasia.

10 thoughts on “Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym

  1. whiness

    Apetyczne. 🙂 Nigdy nie robiłam placków z takiego przepisu, ale sądzę, że smakują tak dobrze, jak wyglądają.

    Odpowiedz

    1. Kasia

      wierz mi, że to był mój pierwszy raz jeśli chodzi o te placki…. i nie będzie ostatni na pewno 🙂

      Odpowiedz

  2. Doń

    chciałabym zwrócić uwagę na to, że niebieski muffinek jest za duży na tych zdjęciach i psuje pyszność czerwonej potrawy :]

    Odpowiedz

  3. Doń

    A za tego placka mój Tomek dałby się… pokroić 😀

    Odpowiedz

    1. Kasia

      Dońka… zrób mu… banalnie prosty przepis 🙂

      Odpowiedz

  4. Asia

    No to robimy dziś takie placki 😀

    Odpowiedz

    1. Asia

      Zrobiłam. Mogę polecić z czystym sumieniem – kwintesencja smaku 😀

      Odpowiedz

      1. Kasia

        Miło 🙂 cieszę się, że smakowały ! U mnie też już zagościły w stałym menu !

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *