Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym

Witajcie,

przyznaję się, że nie przepadam za tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi dlatego szukałam dla nich alternatywy, a że sezon ‚cukiniowy’ mamy w pełni postanowiłam zrobić placki z cukinii. Jako poszukiwacz nieco ostrzejszych doznań smakowych zależało mi także na tym, żeby placki same w sobie nie były zbyt delikatne ( a przecież delikatność smaku jest przypisana cukinii). Pokombinowałam więc troszkę i w ten sposób wyszły mi placki z cukinii w wersji ‚węgierskiej’ ale po kolei.

Składniki :

  • 1 średnia cukinia,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 duży ziemniak,
  • przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 jajka,
  • mąka ( ilość zależy od ilości całego farszu…. ja dodaję tyle, żeby ciasto aż tak się nie kleiło),

Do przygotowania sosu :

  • 4 dojrzałe pomidorki typu lima,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 papryczka chili bądź jeszcze ostrzejsza wersja np. Habanero,
  • świeże listki bazylii,
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru.

Przygotowanie :

  1. Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i ścieramy na tarce.
  2. Startą cukinię przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy do momentu aż puści ona wodę ( a troszkę jej puści na pewno).
  3. Po 10-15 minutach porządnie odciskamy cukinię i przekładamy ją do miski.
  4. Do cukinii ścieramy ziemniaka i dorzucamy drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
  5. Dodajemy pieprzu, papryki do smaku oraz inne przyprawy, na które tylko mamy ochotę oraz jajko i mąkę.
  6. Smażymy na rozgrzanej patelni w ilości 3-4 łyżek oliwy z obu stron na złoty kolor.

Pomidorowy sos pikantny :

  1. Parzymy pomidorki po czym obieramy je ze skórki ( ja użyłam bardzo dojrzałe pomidory typu lima),
  2. Cebulę obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy, po czym smażymy aż do zarumienia na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy,
  3. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone wcześniej pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobno papryczkę chili oraz przyprawy : sól, pieprz, łyżeczkę cukru
  4. Wszystko smażymy do uzyskania konsystencji sosu.

Podajemy placki polane sosem.

Smacznego

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *