Pizza domowa

20151004_135302-mod

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • pół łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta plus oliwa do wysmarowania blachy
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do podsmażenia

Dodatki:

  • 400 g startego żółtego sera
  • szynka parmeńska lub salami
  • oliwki
  • 500 g pieczarek
  • (lub inne)

Z ciepłej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżeczki mąki przygotować zaczyn i odstawić pod ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 10 minut. Pozostałą część mąki wsypać do dużej miski (masa znacznie powiększy swoją objętość). Dodać oliwę z oliwek, sól, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i pozostawić na godzinę, przykryte do wyrośnięcia. W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Podsmażyć je na złoto. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Zblendować na sos. Ciasto rozwałkować (będzie cieńsze i wystarczy na 2 mniejsze pizze) lub rozprowadzić rękami na wysmarowanej oliwą blaszce. Posmarować sosem pomidorowym i posypać częścią tartego sera żółtego. Ułożyć ulubione dodatki (u mnie przesmażone pieczarki, szynka parmeńska lub salami, pokrojone oliwki) i posypać pozostałym serem. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni, z włączonym termoobiegiem.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *