You are currently viewing Pikantny gulasz z piersi indyczej

Pikantny gulasz z piersi indyczej

Jak już wspomniałam w okresie jesienno-zimowym przepadam za gulaszami i daniami jednogarnkowymi. Nie mogłabym tutaj nie wspomnieć o moim ulubionym gulaszu ’ na szybko’ z piersi indyczej. Zazwyczaj powstaje późnym wieczorem i jest jak znalazł na drugi dzień.

Składniki :

  • pół kilo piersi z indyka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 300 gram pieczarek,
  • puszka pomidorów,
  • 1 papryczka chili,
  • sól, pieprz, ostra papryka,
  • bulion warzywny,
  • śmietana do zup i sosów,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy.

Jak już wspomniałam samo przygotowanie gulaszu jest banalnie proste i szybkie.

Sposób przygotowania :

  1. Pierś z indyka kroimy w kostkę i na oliwie z oliwek podsmażamy na patelni, dodając po kolei pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki.
  2. Wszystko smażymy jeszcze razem do momentu kiedy składniki będą ładnie przyrumienione.
  3. Wtedy wszystko 'przelewamy’ do garnka, dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz ostrą papryczkę i wszystko razem dusimy ze sobą przez około 20 -30 minut.
  4. Pod sam koniec dodaję jeszcze odrobinę śmietany do zup i sosów.
  5. Podajemy z ryżem, kasza lub kaszą gryczaną.

Jest to naprawdę świetna alternatywa do gulaszu wołowego, który wymaga naprawdę o wiele więcej czasu na 'ugotowanie’ się. Mięso z indyka dużo szybciej nadaje się do 'spożycia’. Zazwyczaj jeśli podaję go na drugi dzień odgrzewam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Smacznego,

Kasia 🙂

Ten post ma jeden komentarz

  1. Zosia

    Witam ile dokładnie ma być tego bulionu ?

Dodaj komentarz