Pierś z kurczaka na sałacie z ananasem i serem pleśniowym

Dzisiejsze danie bierze udział w konkursie WINIAR – Rewolucja na patelni- z wykorzystaniem WINIARY POMYSŁ NA…PAPIRUS – czyli nowym sposobem na usmażenie smakowitych piersi z kurczaka bez wykorzystania tłuszczu. Spróbowałam i … nie pożałowałam ale po kolei. Zdecydowałam się zrobić potrawę lekką, kolorową ale składającą się z różnorodnych smaków. Tak tak … to jest to co lubię najbardziej. Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka, ułożona na sałacie, z świeżym ananasem z delikatnie kokosową nutą oraz serem pleśniowym sałatkowym z suszonymi pomidorami.

Składniki :

  • WINIARY pomysł na … papirus – pierś z kurczaka z papryką,
  • 1 świeży ananas,
  • 1 opakowanie sera pleśniowego LAZUR Srebrzystego w zalewie z suszonymi pomidorami,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 główka sałaty lodowej.

Sposób przygotowania :

  1. Pierś z kurczaka myjemy, wycieramy, usuwamy zbędne żyłki i tym podobne i kroimy na cztery części o szerokości około 1,5-2 cm. Jeśli mamy grubsze to delikatnie ubijamy.
  2. Kurczaka robimy według poleceń producenta na opakowaniu. Owijamy w papirusa, zostawiamy na chwilkę i obsmażamy z każdej strony ( po pięć minut) na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu.
  3. Usmażonego kurczaka kroimy w paseczki.
  4. Sałatkę myjemy i szarpiemy na mniejsze kawałki.
  5. Ananasa obieramy i kroimy.
  6. Układamy kolejno: sałatę,  ananasa, ser pleśniowy z suszonymi pomidorami i kurczaka.

Wygląda naprawdę smakowicie, a smakuje…. jak dla mnie rewelacyjne. A najważniejsze jest to, że smażone w ten sposób piersi z kurczaka nie tracą swojej soczystości. A dla mnie to największa zaleta.

Smacznego,

Kasia.

Przepis bierze udział w akcji :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *