Pierniczki

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia – obecność Bliskich, zapach choinki, nastrój wigilijnego stołu… Cieszą mnie światełka w miejskim krajobrazie i uroczyste (może nieco zbyt wcześnie :P) wystawy sklepowe. Ogromną radość czerpię także z przygotowywania świątecznych wypieków. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują pierniczki. Ich ciepły, korzenny aromat stwarza niepowtarzalny klimat w mieszkaniu…

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Rozpuszczony miód połączyć z mąką siekając nożem. Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawę do piernika. Masło roztopić, przestudzić. Wbić jedno jajko, wlać płynny tłuszcz, mleko  i ugniatać ciasto na gładka masę. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawać kształty foremkami do ciastek. Smarować rozkłóconym drugim jajkiem i układać w odstępach (urosną :D), na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *