Penne z zielonym pesto, szynką i pieczarkami

Kolejne danie z wykorzystaniem makaronu, które dosyć często gości u nas w kuchni. Jest to makaron z zielonym pesto i dodatkami. Jeśli chodzi o same dodatki często modyfikuję je dodając po prostu to co mam akurat w lodówce. Czasem jest to kurczak, czasem mięso mielone, czasem oliwki, kapary, pieczarki, szynka. Tym razem dodałam szynkę konserwową, kilka pieczarek i posypałam startym żółtym serem.

Składniki :

  • makaron pełnoziarnisty- penne pióra ( lubella),
  • słoiczek zielonego pesto,
  • 4 pieczarki,
  • 150 gram szynki konserwowej.

Sposób wykonania :

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.
  2. Kiedy jest al’dente przekładam makaron na patelnię, na której wcześniej na oliwie podsmażyłam pokrojone pieczarki i pokrojoną w kosteczkę szynkę.
  3. Wszystko razem mieszam ze sobą dodając zielone pesto ze słoiczka.
  4. Wierzch posypuję startym żółtym serem.

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *