You are currently viewing Penne z kurkami, śmietaną i serem pleśniowym.

Penne z kurkami, śmietaną i serem pleśniowym.

Dzisiaj zrobiłam sobie prawdziwą ucztę kulinarną. Maksymalnie rozpieściłam swoje kubki smakowe. Mianowicie dostałam kurki i nie zawahałam się ich użyć. Postanowiłam w jednym daniu połączyć wszystkie moje ulubione smaki. Grzyby ( kurki), makaron, dużą ilość czosnku, ser pleśniowy i śmietanę.

 

Składniki :

  • 150 gram kurek,
  • ser pleśniowy – turkusowy LAZUR, który uwielbiam dodawać do sosów.
  • 150 gram śmietany (18 % do zup i sosów) ,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • odrobina natki pietruszki,
  • makaron penne,

Przygotowanie :

  1. Makaron gotujemy według przepisu w lekko osolonej wrzącej wodzie. Ja makaron zawsze podaję al dente.
  2. Myjemy kurki, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła po czym wrzucamy pokrojony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go chwilkę aż się zarumieni.
  4. Do czosnku dodajemy kurki, delikatnie solimy, pieprzymy i smażymy na patelni pozwalając aby wyparowała z nich cała woda. A należy pamiętać, że kurki zawierają naprawdę sporo wody. Kiedy są już usmażone dodajemy śmietanę, a po chwili ścieramy na tartce ser lazur i dodajemy do całości delikatnie mieszając i pozwalając aby się stopił i zmieszał razem z pozostałym sosem.
  5. Na końcu dodajemy jeszcze odrobinę zielonej pietruszki.
  6. Tak przygotowanymi kurkami w sosie polewamy makaron i ozdabiamy jeszcze odrobiną sera lazur pokrojonego w kosteczki.

Smacznego 🙂

Kasia.

 

P.S. Danie to bierze udział w akcji ’ Na grzyby’ na Durszlak.pl

Ten post ma 9 komentarzy

  1. mery

    moim zdaniem czosnek i lazur zabijają delikatny smak kurek

    1. Kasia

      no właśnie dla mnie kurki są zbyt delikatne w smaku dlatego dodaję lazur i czosnek 🙂
      nie lubię delikatnych potraw !

  2. Bee

    Uwielbiam makarony z sosami na bazie sera pleśniowego, z kurkami musi być jeszcze lepsze! 😀

  3. Kasia

    Ja też bardzo lubię smak sera pleśniowego w sosach 🙂

  4. mery

    to co powodowało tobą że kupiłaś kurki?

  5. Kasia

    ochota na grzyby 🙂

  6. Kasia

    poza tym tak jak pisałam wystarczy dodać do delikatnych kurek mocniejszego smaku i potrawa jest smakowita 🙂

  7. Co ja bym dał za takie danie w tym momencie :] Od rana chodzę i zastanawiam się co dzisiaj na obiad zrobić. Dobrze, że przez przypadek trafiłem na ten blog 🙂 Dzięki za przepis i świetny pomysł na obiad 🙂

    1. Kasia

      hmmm jadłam je w piątek a jego smak jeszcze wciąż za mną 'chodzi’ 🙂

Skomentuj Bee Anuluj pisanie odpowiedzi