Penne z kurkami, śmietaną i serem pleśniowym.

Dzisiaj zrobiłam sobie prawdziwą ucztę kulinarną. Maksymalnie rozpieściłam swoje kubki smakowe. Mianowicie dostałam kurki i nie zawahałam się ich użyć. Postanowiłam w jednym daniu połączyć wszystkie moje ulubione smaki. Grzyby ( kurki), makaron, dużą ilość czosnku, ser pleśniowy i śmietanę.

 

Składniki :

  • 150 gram kurek,
  • ser pleśniowy – turkusowy LAZUR, który uwielbiam dodawać do sosów.
  • 150 gram śmietany (18 % do zup i sosów) ,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • odrobina natki pietruszki,
  • makaron penne,

Przygotowanie :

  1. Makaron gotujemy według przepisu w lekko osolonej wrzącej wodzie. Ja makaron zawsze podaję al dente.
  2. Myjemy kurki, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła po czym wrzucamy pokrojony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go chwilkę aż się zarumieni.
  4. Do czosnku dodajemy kurki, delikatnie solimy, pieprzymy i smażymy na patelni pozwalając aby wyparowała z nich cała woda. A należy pamiętać, że kurki zawierają naprawdę sporo wody. Kiedy są już usmażone dodajemy śmietanę, a po chwili ścieramy na tartce ser lazur i dodajemy do całości delikatnie mieszając i pozwalając aby się stopił i zmieszał razem z pozostałym sosem.
  5. Na końcu dodajemy jeszcze odrobinę zielonej pietruszki.
  6. Tak przygotowanymi kurkami w sosie polewamy makaron i ozdabiamy jeszcze odrobiną sera lazur pokrojonego w kosteczki.

Smacznego 🙂

Kasia.

 

P.S. Danie to bierze udział w akcji ‚ Na grzyby’ na Durszlak.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *