Oponki serowe

Tłusty czwartek to niepodważalnie święto pączków. Jedni tego dnia ustawiają się w potwornie długich kolejkach przy najlepszych pączkarniach w mieście. Inni próbują swoich sił z pieczeniem w domowym zaciszu. Są jednak tacy, którzy za pączkami nie przepadają, wolą coś lżejszego lub tacy, którzy po prostu lubią eksperymentować w kuchni 😉 Dla tych właśnie przeznaczony jest przepis na oponki serowe. Serowa alternatywa dla pączka 😀

Składniki:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • aromat waniliowy (kilka kropel)
  • 4 jajka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać ser, cukier, aromat, jajka, sodę i ocet. Wyrobić ciasto. Podzielić na części i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką duże kółka, a na ich środku kieliszkiem lub nakrętką mniejsze. Wycięte środki ponownie zagnieść z resztą ciasta. W dużym garnku rozgrzać olej z dodatkiem spirytusu. Smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Pyszności życzę

:D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *