Tłusty czwartek to niepodważalnie święto pączków. Jedni tego dnia ustawiają się w potwornie długich kolejkach przy najlepszych pączkarniach w mieście. Inni próbują swoich sił z pieczeniem w domowym zaciszu. Są jednak tacy, którzy za pączkami nie przepadają, wolą coś lżejszego lub tacy, którzy po prostu lubią eksperymentować w kuchni 😉 Dla tych właśnie przeznaczony jest przepis na oponki serowe. Serowa alternatywa dla pączka 😀
Składniki:
- 500 g zmielonego twarogu
- 500-600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- aromat waniliowy (kilka kropel)
- 4 jajka
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- olej rzepakowy do smażenia
- kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać ser, cukier, aromat, jajka, sodę i ocet. Wyrobić ciasto. Podzielić na części i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką duże kółka, a na ich środku kieliszkiem lub nakrętką mniejsze. Wycięte środki ponownie zagnieść z resztą ciasta. W dużym garnku rozgrzać olej z dodatkiem spirytusu. Smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Pyszności życzę
Asia