Murzynek z powidłami śliwkowymi

Noce robią się dłuższe, a chłodny wiatr często nie pozwala nam w pełni cieszyć się ostatnimi promieniami odchodzącego lata. Coraz częściej skąpany w strugach deszczu świat nie zachęca do spacerów. Antidotum na kapryśną aurę może być gorąca herbata w słodkim towarzystwie murzynka z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • 1 margaryna
  • pół szklanki mleka
  • niepełne 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • około 300 g powideł śliwkowych
  • wiórki kokosowe
  • garść orzechów laskowych

Margarynę, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić na wolnym ogniu. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę przestudzić. Dodać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 części i przełożyć powidłami. Na wierzch wylać polewę, udekorować wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Pyszności życzę :D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweet Captcha