Muffinki serowo-makowe

Nie ustaję w poszukiwaniu inspiracji dla przepisu na muffinkę idealną 😀 Moim ostatnim odkryciem jest połączenie sera i dostępnej w każdym sklepie, gotowej masy makowej. Tak przygotowane babeczki są wilgotne i aromatyczne. Przywodzą na myśl ulubione ciasta i wprost rozpływają się w ustach. Polecam zaserwować na wielkanocnym stole – ja tak właśnie zrobię i wierzę, że to będzie bardzo radosny czas 😀

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100g rozpuszczonego masła + 1 łyżeczka do polewy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 275g tłustego sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • 4 krople aromatu waniliowego
  • gotowa masa makowa
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ser twarogowy, za pomocą widelca, wymieszać z żółtkiem, jednym opakowaniem cukru waniliowego i aromatem. W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia), a w drugiej mokre (jajka, mleko oraz roztopione masło). Następnie, niezbyt dokładnie mieszając, przygotować ciasto z zawartości obu misek. Do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki nakładać kolejno: ciasto, łyżeczkę masy makowej, masę serową, ciasto. Piec 20/30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pokruszoną czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu z łyżeczką masła. Polać gotowe babeczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *