Mini calzone z grillowanym bakłażanem, mozzarellą i salami.

Witajcie,

Dzisiaj chciałam wam przedstawić kolejny mój pomysł na mini przekąski, którymi zawsze możemy poczęstować niespodziewanych gości. Nigdy nie mogłam się przekonać do pizzy calzone bo lubię ‚ dopieczoną’ pizzę i wydawało mi się, że w takim pierogu warzywa raczej puszczają soki niż są ‚ dopieczone’. Spróbowałam więc zrobić wersję mini pierożków z grillowanymi wcześniej warzywami na patelni do grillowania.

Ciasto ( przepis na ciasto do pizzy ) :

  •  saszetka suszonych drożdży (7 gram) albo 250 gram świeżych,
  • szklanka letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 gram mąki pszennej.

Pozostałe produkty, które zapiekałam w calzone :

  • salami,
  • mozzarella,
  • grillowany bakłażan.

Sposób przygotowania ciasta :

  1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz oliwę z oliwek i zostawiamy na chwilę.
  2. Mąkę razem z łyżeczką soli musimy przesiać na stolnicę , zrobić z niej kopczyk a następnie dziurkę w środku, do której bardzo powoli wlewamy wodę z drożdżami i dodatkami formując i zagniatając ciasto.
  3. Ciasto wyrabiać przez 10 minut, po czym przełożyć do np. miseczki, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie wyciągamy, porcjujemy ciasto na trzy części, rozwałkujemy i wycinamy szklanką albo jak ja miseczką z ciasta kółeczka.
  5. Nadziewamy według uznania czym chcemy, ja nadziewałam grillowanym wcześniej bakłażanem, mozzarellą i plasterkiem salami.
  6. Zawijamy tworząc pieroga. Na koniec smarujemy nasze pierogi jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  7. Podajemy z sosem pomidorowym, czosnkowym albo same. ( według gustu i uznania).

 

I po upieczeniu ( zdjęcie zrobione w pośpiechu….zanim zdążyły zniknąć z półmiska ).

Smacznego kochani,

Kasia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *