Mamine bułeczki z otrębami, bez mąki

20150921_183718 modStaramy się jeść zdrowo, staramy się być fit. Nasza świadomość się zwiększa – wiemy już, że produkty oferowane w marketach często nafaszerowane są chemią, która nie może korzystnie wpływać na nasz organizm. Zamiast napompowanych spulchniaczami chlebów, proponuję od czasu do czasu, przygotować proste, smaczne i zdrowe bułeczki. Przepis z Maminego zeszytu -> patrz NAJLEPSZY 😀

Składniki:

  • 400 g chudego twarogu
  • 4 jajka
  • 20 – 24 łyżki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki ziół suszonych: prowansalskie, tymianek, mięta (opcjonalnie)

Ubić pianę z białek. Pozostałe składniki zagnieść ręką w misce. Na koniec dodać białka i jeszcze raz wyrobić masę. Formować niewielkie kulki, spłaszczać i piec na papierze do pieczenia,
w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni, przez około 20-30 min.

Pyszności życzę

 :D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *