You are currently viewing Makaron z czerwonym pesto i boczkiem

Makaron z czerwonym pesto i boczkiem

O mojej miłości do makaronów i dań makaronowych już pisałam, o zamiłowaniu włoską kuchnią też i od czasu do czasu lubię rozpieszczać się właśnie takimi smakami. Mam nadzieję też, że kiedyś w moim zapracowanym tygodniu znajdę małą chwilkę aby się pobawić i zrobić pesto od podstaw. Obiecuję sobie. Tym razem jednak korzystałam z tego kupnego, w słoiczku ale…naprawdę pysznego.

Składniki :

  • makaron ( lubella spaghetti nr 4 ),
  • 300 gram chudego wędzonego boczku,
  • czerwone pesto ( w słoiczku ),
  • 2 łyżki oliwy z oliwy,
  • starty żółty ser,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania ( szybki i naprawdę banalnie prosty ) :

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowany przeze mnie makaron jest zawsze al’dente.
  2. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
  3. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię z boczkiem i łączymy z pesto.
  4. Mieszamy dokładnie całość chwilkę podsmażając.
  5. Podajemy posypane startym serem i listkami bazylii.

Smacznego,

Kasia.

 

Ten post ma jeden komentarz

  1. Natalia

    Oj jak ja dawno nie jadłam czerwonego pesto! Pyszności

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi