Makaron z brukselką w sosie z marscapone i odrobiną sera pleśniowego

Brukselka mimo tego, że jest bardzo wartościowym warzywem kapuścianym ( jest bogata w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C , a także kwas foliowy ) mam wrażenie, że jest wciąż warzywem niedocenianym. Ja osobiście bardzo przepadam za brukselką i oprócz usmażonej na patelni lubię także wersję z makaronem.

Danie jest mało składnikowe, proste, szybkie i często właśnie takie goszczą na moim stole kiedy mam naprawdę mało czasu na wykonanie obiadu a wracam bardzo głodna do domu.

Składniki :

  • 200 gram makaronu ( ja użyłam lubella  wstążki długie numer 11),
  • włoski serek marscapone,
  • ser pleśniowy Lazur- turkusowy,
  • 6 brukselek.

Etapy przygotowania :

  1. Brukselkę i makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż brukselka będzie miękka a makaron al’dente.
  2. Ser marscapone łączę na patelni z ugotowanym makaronem, brukselką i ścieram do całości ser pleśniowy. Podsmażam całość jeszcze przez chwilkę.

 

Smacznego,

Kasia

P.S. Danie bierze udział w akcji :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *