You are currently viewing Likier kawowy

Likier kawowy

Tym razem coś wyłącznie dla dorosłych 😀 Banalnie prosty w przygotowaniu, słodki likier kawowy czyli domowa wersja popularnego Baileysa. Umili (nie tylko damskie) spotkania. Doskonale sprawdzi się w roli prezentu dla najbliższych. Ja najchętniej podaję go z mlekiem (w proporcjach 1:1) i lodem, ale entuzjastom mocniejszych wrażeń z pewnością przypadnie do gustu wersja bez rozcieńczania 😀

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu
  • 1,5 litra mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Kawę zaparzyć w gorącej wodzie. Mleko z cukrem podgrzać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kawę wlać do słodkiego mleka. Po wystudzeniu połączyć ze spirytusem i przelać do butelek. Spożywać po tygodniu „przegryzania”.

Pyszności życzę :D

Asia

Ten post ma 5 komentarzy

  1. GOZO

    bardzo dobry likier i mocny… 🙂

  2. blogmama.pl

    Pięknie wygląda. Zdjęcie bardzo zachęca do zrobienia takiego likieru 🙂
    Kto wie, może dzisiejsze popołudnie właśnie odbędzie się pod hasłem „moc kawy” 🙂
    Jestem pasjonatką, wszystkiego co wiąże się z kawą 🙂

    1. Asia

      Ja próbowałam też wersji z naparem kawy mielonej. Można też poeksperymentować dodając wanilię czy przyprawy takie jak cynamon, kardamon. Smacznego! 😀

  3. Maja

    Przepyszny jest ten likier 🙂
    Polecam

  4. Kasia

    Mam pytanie, czy zamiast spirytusu można dodać wódkę?

Skomentuj Asia Anuluj pisanie odpowiedzi