Letnie muffinki z porzeczkami

Mój sprawdzony przepis na muffinki doczekał się nowego, zdrowszego brata. Mniejsza ilość cukru, olej w miejsce masła i dodatek mąk pełnoziarnistych oraz świeżych owoców okazał się strzałem w 10. Babeczki wyszły lekkie, kwaskowate i wilgotne. To szybki sposób na pyszną przekąskę do popołudniowej kawy (bez kawy też smakują wybornie 😉 ). Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 80-90 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mieszanych porzeczek czarnych i czerwonych
  • płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy (do wyboru)

W jednej misce zmieszać ze sobą składniki mokre, w drugiej suche. Następnie połączyć ze sobą zawartości obu naczyń. Dodać umyte i obrane porzeczki. Nałożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do wysokości około 2/3. Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 – 180 stopni.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *