Lekki deser jabłkowy

Decydując się na liczenie kalorii, nie musimy zupełnie rezygnować ze słodkości. Ciężkie kremy i dużą ilość pysznej, ale tuczącej polewy czekoladowej możemy zastąpić owocami. Poniżej, pierwszy z serii, lekki deser jabłkowy. To wspaniałe połączenie darów jesieni z delikatnym jogurtem i, zawierającymi mnóstwo błonnika, płatkami owsianymi. Idealnie współgrają z nim korzenne nuty cynamonu i słodkiej wanilii.

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • odrobina wody
  • mały jogurt naturalny
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu

Jabłko obrać, pokroić i podlewając odrobiną wody prużyć aż powstanie mus. Dodać  cynamon, cukier waniliowy i cukier (jego ilość uzależniona jest od tego czy mamy słodkie czy kwaśne owoce). Płatki na wolnym ogniu połączyć z miodem. W pucharku układać warstwami: mus, jogurt naturalny, płatki z miodem, mus itd.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *