Leczo z cukinii

Skoro jest mowa o cukinii, nie wypada nie wspomnieć o najbardziej chyba popularnym leczo z papryką. Danie świetnie znosi mrożenie, więc można do niego wrócić i jesienią lub zimą przypomnieć sobie nieco letnie smaki. Polecam podawać z grzankami, udekorowane listkami świeżej bazylii.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 4 laski kiełbasy
  • 10 pieczarek (opcjonalnie)
  • 2 cukinie
  • koncentrat pomidorowy
  • kilka łyżek wody
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • oregano

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, pieczarki (opcjonalnie) oraz rozdrobnione (np. przy użyciu noży malaksera) kiełbaski. Cukinie obrać ze skóry, wydrążyć nasiona, pokroić w grubą kostkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Podlać wodą i delikatnie dusić. Cukinia musi zmięknąć, lecz trzeba uważać by nie zamieniła się w „papkę”. Na koniec należy dołożyć koncentrat pomidorowy i oregano oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *