Lasagne bez makaronu

Nazwa mojego przepisu to oczywisty oksymoron, bo jak wiadomo Lasagne jest rodzajem makaronu – podstawowego składnika wspaniałej włoskiej zapiekanki. Ponieważ jednak moja potrawa ma z nią wiele wspólnego, pozwoliłam sobie na ten „błąd językowy”. Mamy tu więc sos mięsno – pomidorowy, warstwy i element zapiekania. Wielką zaletą mojej wersji jest przy tym dużo mniejsza kaloryczność przy zachowaniu wszystkich walorów smakowych. Gorąco polecam, bo WARTO!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • puszka pomidorów
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • pieprz Cayenne
  • sól

Bakłażana (obranego ze skórki) i cukinię pokroić w plastry i przesmażyć na łyżce oliwy. Na pozostałej części oliwy zeszklić cebulę, dodać mięso mielone a następnie pomidory z puszki i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami warzywa i sos. Jajko rozkłócić z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na wierzch. Piec około pół godziny w 180 stopniach C.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *