Krem z pieczarek

Ilość zup-kremów, które ostatnio zagościły w moim menu świadczy tylko i wyłącznie o tym, że mamy już jesień a ja mam coraz większą ochotę na coś rozgrzewającego. Tym razem przygotowałam krem z pieczarek z odrobiną sera pleśniowego.

Składniki :

  • 500 gram pieczarek,
  • 2 pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • śmietana do sosów i zup- 18 % kremowa ( dodałam połowę),
  • cebula,
  • czosnek- 2 ząbki,
  • bulion- wywar warzywny,
  • 2 suszone borowiki dla intensywnego smaku,
  • około 3-4 łyżek oliwy,
  • ser błękitny Lazur – odrobina do starcia,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy : sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowuje średniej wielkości garnek. Wlewam oliwę, chwilkę podsmażam po czym dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Czekam do momentu aż się zarumienią i następnie zalewam bulionem. Wrzucam obraną i pokrojoną pietruszkę i marchewkę.
  2. Pieczarki myję, suszę i ścieram na tartce.
  3. Po starciu dodaję do wywaru i wszystko razem gotuję przez jakiś czas, przyprawiając solą, pieprzem, wrzucając do całości suszone grzybki.
  4. Kiedy wszystkie warzywka są już miękkie, próbuję, doprawiam jeszcze według potrzeb, dodaję śmietany i kiedy zupa przestygnie blenderuję całość uzyskując krem.
  5. Podaję według uznania : z grzankami, z natką pietruszki albo jak tym razem startym serem pleśniowym, błękitnym Lazur.

Aromat tego kremu powalił mnie na kolana, grzybowa nuta, jego zapach unoszący się po mieszkaniu. Prawdziwie jesienny, rozgrzewający w te coraz chłodniejsze, deszczowe dni. Naprawdę polecam krem z pieczarek. Wykonanie proste, banalne, szybkie a kubki smakowe rozpieszczone… przynajmniej miłośników grzybów.

Smacznego,

Kasia.

P.S. Przepis bierze udział w akcji :

9 thoughts on “Krem z pieczarek

  1. mery

    lubię 🙂 takie małe miseczki?? 🙂

    ale nie ścieram, blender czy malakser od razu…

    Odpowiedz

  2. Kasia

    🙂 Hehe ale ja lubię te miseczki. A ta zupa jest wyjątkowo syta.

    Odpowiedz

  3. Ola

    zupy krem to ostatnio moje ulubione! 🙂

    Odpowiedz

    1. Kasia

      oj moje też 🙂 mogłabym je jeść i jeść.

      Odpowiedz

  4. Emcia Pichci

    uwielbiam pieczarki 🙂 a taka zupka na pewno jest przepyszna 🙂

    Odpowiedz

  5. Patrycja

    Cześć, fajny przepis. Dodam go do akcji pleśnią pokrytej jeśli dodasz baner akcji.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

      1. Patrycja

        Dziękuję!!! Przepis dodany!!!

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *