Korzenne ciasto marchewkowe- bardzo prosty przepis.

Zdecydowanie najlepsze na jesienną chandrę jest dla mnie ciasto marchewkowe. I nie przesadzam tutaj ze stwierdzeniem, że jest to moje ulubione ciasto. Puszyste, wilgotne w środku no i ten aromat.  Polecane jest szczególnie miłośnikom zimowych ‚ korzennych’ smaków oraz innego wykorzystania marchewki niż ten tradycyjny.

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 gram startych migdałów,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 500 gram startej marchewki,
  • kawałek masła do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania :

  1. Składniki suche- oprócz startych migdałów- łączymy ze sobą w jednej misce.
  2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tartce.
  3. Blaszkę smarujemy masłem ( ja korzystałam z silikonowej formy na tartę).
  4. Do połączonych ze sobą składników suchych dodajemy szklankę oleju, mieszamy ze sobą dokładnie po czym dodając po jednym jajku mieszamy mikserem.
  5. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę oraz migdały i wszystko ze sobą jeszcze raz mieszamy za pomocą miksera.
  6. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do piekarnika.
  7. Pieczemy z temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Jeśli będzie sucha to oznacza, że ciasto upiekło nam się.
  8. Jeśli ciasto w środku będzie jeszcze niedopieczone a wierzch będzie przypieczony wtedy przykrywamy górę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika jeszcze na chwilkę.

Ciasto marchewkowe może podawać z polewą z serka śmietankowego, można delikatnie posypać cukrem pudrem. Ja dziś miałam ochotę po prostu na ciasto marchewkowe bez żadnej polewy.

Smacznego

Kasia.

3 thoughts on “Korzenne ciasto marchewkowe- bardzo prosty przepis.

  1. MIśka

    Czy mogę zrobić takie cisto na szklanej brytfannie?

    Odpowiedz

  2. Karina

    Mam pytanie, dlaczego sie ciasto zapadło? piekłam 55 minut, suchy patyczek, a do środka od dołu tak jakby cieplo nie dochodziło bo ciasto surowe… blacha okrągła. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego sie tak stało?

    Odpowiedz

  3. Karina

    Robiłam ciasto ponownie. Tym razem dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i w piekarniku trzymałam 65minut. Ciasto wyszło idealne 🙂 Przepyszne, pulchne, lekko wilgotne, Wyśmienite. Polecam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *