Kolorowa potrawka z kurczakiem

SONY DSC

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone (lub 1 puszka pomidorów)
  • 2 marchewki
  • 2 kalarepy
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 4 zielone cebulki ze szczypiorem
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg świeżego (lub mrożonego) groszku
  • 1/2 l białego wytrawnego wina
  • 1.2 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Do sporego garnka wlać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną cebulę oraz piersi kurczaka pokrojone na niewielkie kawałki (przez około 5 min.). Dodać sól, pieprz i cukier
(do skarmelizowania). Wlać bulion, wino, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki oraz zioła prowansalskie. Dusić pod przykryciem przez 45 minut. W tym czasie pokroić obrane warzywa: marchewkę na plasterki, kalarepę w kosteczkę oraz młodą cebulkę
ze szczypiorkiem. Ułożyć na mięsie i dusić kolejne 25 minut. W osobnym garnku ugotować groszek i fasolkę. Odcedzić i dodać do reszty. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.

Pyszności życzę

:D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *