Kawa z kardamonem i cynamonem

Jesień na dobre u nas zagościła. Każdego ranka z trudem wychodzimy spod ciepłej kołdry, wystawiając się tym samym na złowieszcze działanie niskich temperatur. A będzie coraz gorzej… Można załamywać ręce, ale ja radzę przeciwdziałać :D. Kawa z kardamonem doskonale się tutaj sprawdzi. To przyprawa z rodziny imbirowatych. Ma właściwości pobudzające i rozgrzewające. Jego pozytywna energia i unikalny, intensywnie korzenny smak będą nam towarzyszyć przez cały poranek.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej lub parzonej)
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • bita śmietana
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

Kawę z cukrem i szczyptą kardamonu zalać gorącą wodą (wrzątkiem w przypadku kawy parzonej). Uzupełnić mlekiem. Wymieszać. Udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. Gotowe 😀

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *