Granola z płatkami orkiszowymi i jagodami goji

Jagody goji, ze względu na swoje właściwości, nazywane są „czerwonymi diamentami wschodu” i zaliczane do superżywności. W krajach azjatyckich stosowane są od ponad 2500 lat. Zaleca się je przy leczeniu reumatyzmu, spadku odporności, by wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Na szczególną uwagę zasługują ich właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się je za jedne z najzdrowszych owoców na świecie! Nie muszę już chyba dalej przekonywać do dodania kilku z nich...

Placuszki bezglutenowe

Tak się złożyło, że jakiś czas temu, zgodnie z zaleceniem lekarza, przeszłam na dietę bezglutenową. Pamiętam moją tęsknotę za zwykłą pszenną bułką i poszukiwania smacznego  chleba glutenfree. I tak jak z pieczywem było bardzo ciężko, tak te placki nie odbiegają od pszennych, a ja zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że są dużo lepsze. Nie ma się czemu dziwić – tyle w nich dobrego: migdały, mąka kokosowa, najwyższej jakości masło. Pachną i smakują...

Chleb dyniowy z ziarnami

Zawsze, gdy przychodzi jesień i na straganach warzywnych pysznie wdzięczy się dynia, wygrzewając swą pomarańczową facjatę w złotych promieniach słońca, piekę ten chleb. – „Dobry. Taki inny.” kwituje lakonicznie mój Małżonek, ale ma rację, bo tego chleba nie ma sensu porównywać z żadnym innym. Lekko słodkawy, miękki, rozpływający się w ustach. Ale co ja będę rozwodzić się nad smakiem – sami spróbujcie! Tym razem w odsłonie najeżonej ziarnami. 🙂 Składniki:...

Szakszuka (shakshouka) z szynką i pomidorkami koktajlowymi

Szakszuka (shakshouka) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, ale spotkać je możemy także w Izraelu czy Egipcie. Sama nazwa oznacza mniej więcej tyle co „wielki bałagan” na talerzu. Bazę stanowią tu jajka w pomidorach, ale dodatki można komponować dowolnie. To dobry sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce 😉 A że szakszuka jest sycąca, a przy tym bardzo bardzo smaczna i pozostawia nam spore pole do interpretacji...

Placki owsiano – bananowe

Składniki: 1 banan 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrąb pszennych, żytnich, owsianych lub innych 1 łyżka mielonego lnu olej kokosowy do smażenia Banana, jajko, płatki, otręby oraz len mielony zblendować. Z powstałego ciasta smażyć na oleju kokosowym niewielkie placuszki. Podawać z jogurtem naturalnym, owocami, płatkami migdałów i cynamonem. Pyszności życzę Asia...

Chleb dyniowy

Składniki: 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu 120ml ciepłej (nie gorącej) wody 300 g puree z dyni (Umytą i obraną ze skórki dynię przekroić na pół i wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w dużą kostkę.  Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Powinna być bardzo miękka. Po wystudzeniu zblendować.) 2 łyżki oliwy z...

Bułki pszenne

Składniki: 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 kg mąki 250 ml wody 3 łyżeczki soli 4 łyżki stopionego masła Z lekko ciepłego mleka, drożdży, cukru oraz 2 łyżeczek mąki przygotować zaczyn i odstawić pod ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 10 minut. Pozostałą część mąki wsypać do dużej miski. Dodać wodę, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić na gładko, stopniowo dolewając stopione masło. Ciasto...

Granola

Granola to nic innego jak mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu, pieczona do chrupkości. W połączeniu z mlekiem, jogurtem czy kefirem stanowi pożywne i zdrowe śniadanie, ale jest stosowana także jako baza deserów czy batoników. Poza brakiem chemicznych ulepszaczy, ma jeszcze jedną, wielką zaletę – sami decydujemy, co wejdzie w jej skład ( w moim wypadku na pewno nie będą to rodzynki 😉 ). Polecam także ze względu...

Chleb na maślance

Chrupiąca skórka, cudownie puszyste wnętrze, a do tego absolutnie żadnych chemicznych dodatków, spulchniaczy i polepszaczy, słowem kwintesencja zdrowego smaku -> domowy chleb na maślance. Wypełnia przestrzeń wspaniałym aromatem i pieści podniebienie (nawet z samym masłem). Mnie przypomina beztroskie wakacje u Babci Jadzi… 🙂 (nie wiem skąd mi się to bierze, bo Babcia nigdy nie piekła chleba :P) Składniki na zaczyn: 125 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 200 g...

Chleb razowy (drożdżowy) z czarnymi oliwkami

Niewątpliwą zaletą chleba na bazie rozczynu drożdżowego jest szybkość i łatwość jego przygotowania.  Nie wymaga wyrabiania -> składniki wystarczy wymieszać łyżką. Wykorzystanie wyłącznie razowych mąk stanowi z kolei ukłon w stronę naszego zdrowia. Ponadto zawartość  pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnych oliwek – wzbogaca jego smak. Spróbujcie się powstrzymać od zjedzenia go jeszcze ciepłego 😉 Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych...

Chleb razowy na zakwasie

Chleb pieczony na zakwasie wymaga czasu, ale jest niezwykle zdrowy, bo pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka. Bakterie kwasu mlekowego obecne w takim chlebie skutecznie eliminują azotany, azotyny, pleśnie uznawane za związki rakotwórcze. Stymulują nasz system immunologiczny i wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość i jest pyszny 😉 Składniki: 5 łyżek zakwasu chlebowego żytniego (przepis tutaj: http://kuchenna.pl/zakwas-chlebowy-zytni-2029.html) 300 g mąki żytniej razowej lub...

Zakwas chlebowy żytni

Zakwas chlebowy żytni to niewielka ilość ciasta, przygotowanego na bazie mąki żytniej, zawierającego rozmnożone bakterie kwasu chlebowego oraz dzikie drożdże.  Można go pozyskać od kogoś i dokarmiać lub od podstaw przygotować samodzielnie. Ja zachęcam oczywiście do tej drugiej opcji 😉 Przepis na chleb na zakwasie tutaj: http://kuchenna.pl/chleb-razowy-na-zakwasie-2032.html ) Składniki: 3 – 5 łyżek mąki żytniej razowej (na dobę) 3 – 5 łyżek wody przegotowanej, mineralnej lub źródlanej (na dobę) W...

Mamine bułeczki z otrębami, bez mąki

Staramy się jeść zdrowo, staramy się być fit. Nasza świadomość się zwiększa – wiemy już, że produkty oferowane w marketach często nafaszerowane są chemią, która nie może korzystnie wpływać na nasz organizm. Zamiast napompowanych spulchniaczami chlebów, proponuję od czasu do czasu, przygotować proste, smaczne i zdrowe bułeczki. Przepis z Maminego zeszytu -> patrz NAJLEPSZY 😀 Składniki: 400 g chudego twarogu 4 jajka 20 – 24 łyżki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich,...