Kurczak na kapuście, w sosie z sera pleśniowego

Przyszedł złoty czas mojej działkowej, ekologicznej kapusty, a więc także rozmyślań co z niej zrobić. Był już kapuśniak, była gotowana (podana z masełkiem) – czas na kurczaka na kapuście, w sosie z sera pleśniowego 😀 Ja serwuję to danie z kolorowym makaronem, papryką i szczypiorkiem. Żeby się podobało i żeby smakowało 😀 Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 cebula pół główki białej kapusty 2 szklanki makaronu 100 g sera pleśniowego...

Jajecznica po węgiersku

Postanowiłam dziś dobudzić męża- a to nie łatwa sprawa- jakimś aromatycznym śniadaniem, a przyznaję się do tego, że niedziela jest jedynym dniem kiedy jemy jako takie śniadanie i do tego w swoim towarzystwie. I oczywiście do głowy od razu przyszła mi jajecznica… postanowiłam jednak troszkę nadać jej innego smaku, aromatu. Jajecznica- niedziela jajecznica ma dla mnie duże znaczenie bo kojarzy mi się z moim domem rodzinnym, na którego niedzielnym stole...

Zupa krem kalafiorowo-porowa

Póki jeszcze sezon na świeże warzywka w pełni postanowiłam zrobić jedną z moich ulubionych zup (kremów), a mianowicie krem kalafiorowo-porowy. Przyznam się na samym początku, że długo szukałam swojego ‚sposobu’ na ten krem. W tym celu przeglądałam inne blogi, szukałam inspiracji. I myślę, że w końcu znalazłam ‚swój smak’. Po prostu do delikatnego kalafiora dodaję inne dodatki, które wzmocnią jego delikatny smak. Dodaję por, serek topiony a bardzo często także...

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Tradycyjny, znany chyba wszystkim kapuśniak z kiszonej kapusty jest dość kaloryczny. Powstaje najczęściej na wywarze z niekoniecznie chudych żeberek i wędzonego boczku. Niejednokrotnie wieńczony bywa także zasmażką. Ja proponuję delikatniejszą, lżejszą, bardziej letnią wersję tej zupy – kapuśniak ze świeżej kapusty. Składniki: 2,5 l bulionu (dla zabieganych może być z 2 lub 3 drobiowych kostek rosołowych) pół główki kapusty 2 marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 2 kiełbasy oliwa z oliwek...

Penne z kurkami, śmietaną i serem pleśniowym.

Dzisiaj zrobiłam sobie prawdziwą ucztę kulinarną. Maksymalnie rozpieściłam swoje kubki smakowe. Mianowicie dostałam kurki i nie zawahałam się ich użyć. Postanowiłam w jednym daniu połączyć wszystkie moje ulubione smaki. Grzyby ( kurki), makaron, dużą ilość czosnku, ser pleśniowy i śmietanę.   Składniki : 150 gram kurek, ser pleśniowy – turkusowy LAZUR, który uwielbiam dodawać do sosów. 150 gram śmietany (18 % do zup i sosów) , 3 ząbki czosnku, 2...

Kawa z kardamonem i cynamonem

Jesień na dobre u nas zagościła. Każdego ranka z trudem wychodzimy spod ciepłej kołdry, wystawiając się tym samym na złowieszcze działanie niskich temperatur. A będzie coraz gorzej… Można załamywać ręce, ale ja radzę przeciwdziałać :D. Kawa z kardamonem doskonale się tutaj sprawdzi. To przyprawa z rodziny imbirowatych. Ma właściwości pobudzające i rozgrzewające. Jego pozytywna energia i unikalny, intensywnie korzenny smak będą nam towarzyszyć przez cały poranek. Składniki: 1,5 łyżeczki kawy...

Sałatka z grillowaną cukinią, w sosie koperkowo-czosnkowym

Wspominałam już, że cukinia zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. Poszukiwania wciąż nowych jej zastosowań doprowadziły do dość awangardowego, ale jak się okazało wspaniałego połączenia. Zapraszam na zdrową, ze względu na obecność warzyw, kaszy gryczanej i ziaren słonecznika, sałatkę w sosie koperkowo-czosnkowym. Składniki: 1/4 główki białej kapusty woreczek kaszy gryczanej 1 mała cukinia 4 plastry sera pleśniowego (o grubości 1 cm) garść czarnych oliwek 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika sól...

Oscypek z grilla a raczej z patelni.

W tamtym tygodniu dostałam bardzo pyszny prezent prosto z Zakopanego, a mianowicie –oscypek. Czy pisałam już jak uwielbiam oscypki? Decyzja co z nim zrobić zapadła błyskawicznie ponieważ oscypek prosto z grilla to jedna z moich ulubionych zakąsek, szczególnie podczas wyjazdów do Karpacza. Oscypka pokroiłam na cztery plastry o grubości około 3 cm każdy. Skropiłam oliwą z każdej strony oraz obtoczyłam sypką papryką. Na patelni obsmażyłam z każdej strony na złoty...

Sałatka: brokuły, ser feta, sos czosnkowy i prażone migdały

Jak to możliwe, że prosta szybka sałatka może być tak pyszna i zaskakująca w smaku. Połączenie delikatnych, wartościowych odżywczo brokułów z słonawym smakiem sera feta, polane sosem czosnkowym i prażonymi migdałami …. cud dla podniebienia. Składniki : 1 duży brokuł, 1 opakowanie sera feta, 1 opakowanie migdałów w słupkach, 180 gram jogurtu naturalnego może być typu greckiego, 1 łyżka majonezu, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki i...

Leczo z cukinii

Skoro jest mowa o cukinii, nie wypada nie wspomnieć o najbardziej chyba popularnym leczo z papryką. Danie świetnie znosi mrożenie, więc można do niego wrócić i jesienią lub zimą przypomnieć sobie nieco letnie smaki. Polecam podawać z grzankami, udekorowane listkami świeżej bazylii. Składniki: oliwa z oliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka czerwona papryka żółta 4 laski kiełbasy 10 pieczarek (opcjonalnie) 2 cukinie koncentrat pomidorowy kilka łyżek wody sól, pieprz...

Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym

Witajcie, przyznaję się, że nie przepadam za tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi dlatego szukałam dla nich alternatywy, a że sezon ‚cukiniowy’ mamy w pełni postanowiłam zrobić placki z cukinii. Jako poszukiwacz nieco ostrzejszych doznań smakowych zależało mi także na tym, żeby placki same w sobie nie były zbyt delikatne ( a przecież delikatność smaku jest przypisana cukinii). Pokombinowałam więc troszkę i w ten sposób wyszły mi placki z cukinii w wersji ‚węgierskiej’...

Grzanki z serem i pieczoną gruszką

Sezon gruszkowy w pełni i chociaż połączenie owoców i sera nie wszystkim może przypadnie do gustu, polecam na śniadanie słodkie i energetyczne grzanki. Nie tylko apetycznie się prezentują i wybornie smakują. Unoszący się w powietrzu aromat pieczonej gruszki z nutą cynamonu jest niepowtarzalny… I można z entuzjazmem rozpocząć kolejny dzień 😀 Składniki: 2 gruszki cynamon kardamon (opcjonalnie) 2 kromki pieczywa oliwa z oliwek kilka listków bazylii 4 plasterki sera pleśniowego...

Pity pszenne nadziewane indykiem i warzywami.

Pity to okrągłe, pszenne płaskie placki, bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu, które posiadają taką właściwość, że podczas podgrzania, pieczenia pęcznieją tworząc w ten sposób kieszonkę na farsz. Chociaż od dawna bardzo lubię  ‚pity’ to przyznaję się bez bicia, że zawsze korzystam z gotowej wersji tego chlebka – kupionej w sklepie. Jakoś nie mogłam się przekonać, żeby zrobić go sama … chyba w obawie, że będę miała problem z kieszonkami...