Lasagne bez makaronu

Nazwa mojego przepisu to oczywisty oksymoron, bo jak wiadomo Lasagne jest rodzajem makaronu – podstawowego składnika wspaniałej włoskiej zapiekanki. Ponieważ jednak moja potrawa ma z nią wiele wspólnego, pozwoliłam sobie na ten „błąd językowy”. Mamy tu więc sos mięsno – pomidorowy, warstwy i element zapiekania. Wielką zaletą mojej wersji jest przy tym dużo mniejsza kaloryczność przy zachowaniu wszystkich walorów smakowych. Gorąco polecam, bo WARTO! Składniki: 1 cebula 1 bakłażan 1...

Światowy Dzień Pizzy – Pizza z mąki razowej

  Zgodnie z zapowiedzią cyklu kuchni polsko- tureckiej początek swojej obecności na Kuchennej planowałam od zupełnie innego przepisu. Jednak, jak się okazuje dzisiaj jest Dzień Pizzy! A ja całkiem przypadkowo, nieświadoma owego święta, upiekłam wczoraj swoją pierwszą w życiu pizzę! Przepisem na to pyszne cudo, które zniknęło ze stołu po 5 minutach chciałabym się z Wami podzielić. Składniki na dwie średnie pizze: – drożdże suche 15 g (ok. 1,5 łyżki);...

Sałatka a’ la cezar z kurczakiem

Uwielbiam różnego rodzaju sałatkowe kombinacje. Dzisiejsza sałatka to idealna propozycja na samoistne danie na przykład na obiad albo jako dodatek na przykład do kolacji. Bardzo lubię robić tą sałatkę latem kiedy wszędzie szukamy orzeźwienia i wolimy chłodniejsze potrawy tym razem jednak zrobiłam ją zimą na kolację mając gości. Moja sałatka nie jest to jednak typowa sałatka cezar ponieważ nie dodaję do niej anchois. Wykonuję ją z prostych składników, które zazwyczaj...

Bułeczki a’la grahamki ziołowo-czosnkowe

Postanowiłam po raz pierwszy upiec własne bułeczki. Na początek zdecydowałam się zrobić takie najprostsze z dodatkiem ziół i czosnku. Użyłam przepisu podstawowego, który zamierzam w dalszym stopniu udoskonalać i modyfikować według potrzeb. Prawda jest taka, że do tego przepisu można dodawać bardzo wiele składników takich jak : granulowany czosnek, zioła, sypka papryka, prażona cebulka, drobno posiekane oliwki czy suszone pomidory. Składniki : pół kilo mąki- ja używałam mąki pszennej (razowej) ...

Grillowane piersi z kurczaka pod szpinakową pierzynką.

Że warto jeść szpinak to już każdy wie o przedszkola.  Zawiera przede wszystkim dużo żelaza, oraz kwasu foliowego- zalecany jest szczególnie kobietom walczącym z niedokrwistością albo w ciąży. Szpinak sam w sobie może nie jest najlepszy na świecie ale parzcież można go tak przygotować i zestawić z takimi składnikami, że będzie naprawdę apetycznym dodatkiem. Składniki : jedna podwójna pierś z kurczaka, przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do grillowanego...

Zupa – krem porowy

Zima do idealna pora roku na rozgrzewające zupy kremy. Tym razem skusiłam się na krem z pory. Zastanawiacie się dlaczego warto jadać pory? Po pierwsze mają wiele wartości odżywczych przy bardzo małej kaloryczności dlatego sprawiają się doskonale podczas odchudzania. Zawierają duże ilości soli mineralnych ( wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki). I co najważniejsze są znakomitym źródłem witamin, odpowiedzialnych między innymi za odporność, wzrok, zdrową skórę,  Poprawia koncentrację i pamięć....

Zupa krem z papryki

Papryka czerwona znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu krążenia oraz wspomaga procesy trawienia. Jest bogatym źródłem witamin z grupy A i E – strażników płodności i młodości. Zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, poprawia działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresach wzmożonej liczby zachorowań. Mając na uwadze wszystkie te zalety, proponuję Wam silnie...

Filety z kurczaka po sycylijsku

Kurczak po Sycylijsku to jedna z moich ulubionych potraw, szczególnie w okresie zimowym bo dzięki dużej ilości czosnku, pomidorów i chili potrawa jest prawdziwie rozgrzewająca. Delikatne mięso z piersi kurczaka, zapieczone pod kołderką z pomidorów, z dużą ilością czosnku, oliwek i kaparów. Zaletą tego dania jest również fakt, że na jego przygotowanie wystarczy nam zaledwie pół godziny a danie wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki : 1 duża podwójna pierś z...

Sałatka z kurczaka, żurawiny i selera naciowego.

Dzisiaj przedstawię wam jedną z ciekawszych sałatek jaką miałam okazję jeść. Połączenie smaków słodkich i konkretnych.  Dodatkowo suszona żurawina, która w okresie zimowym jest doskonałym źródłem witaminy C, której nam wciąż brakuje. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka, około 100 gram suszonej żurawiny, mogą być także rodzynki albo wersja pół na pół tak jak w tym przypadku, 3-4 laski selera naciowego, szczypiorek, sól, pieprz, papryka, suszona bazylia, jogurt naturalny,...

Tarta na cieście francuskim z kabanosem, chorizo, zielonymi oliwkami i oscypkiem.

Jak już kiedyś wspominałam ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na tak zwaną ‚ czarną godzinę’ a ponieważ walczę z przeraźliwym wirusem i jestem na L 4 muszę sobie jakoś radzić z obiadami. W ten sposób ostatnio powstała u mnie w kuchni tarta na cieście francuskim z tym co można było u mnie znaleźć w lodówce, rezultat jednak był zadowalający. Składniki : jedno opakowanie ciasta francuskiego, dwa kabanosy ( długie),...

Roladki z kurczaka nadziewane oscypkiem

Tak jak wspominałam na fanpage ‚kuchennej’ na facebooku z weekendu w górach przywiozłam cały zapas serków górskich zwanych również oscypkami, które Uwielbiam. Oczywiście najbardziej smakują mi te podawane prosto z grilla z żurawiną w górskim klimacie, ale w domu też lubię zawsze z nimi pokombinować. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, przyprawy : sól, pieprz, papryka, wywar z bulionu warzywnego, 4 pieczarki (...

Penne z zielonym pesto, szynką i pieczarkami

Kolejne danie z wykorzystaniem makaronu, które dosyć często gości u nas w kuchni. Jest to makaron z zielonym pesto i dodatkami. Jeśli chodzi o same dodatki często modyfikuję je dodając po prostu to co mam akurat w lodówce. Czasem jest to kurczak, czasem mięso mielone, czasem oliwki, kapary, pieczarki, szynka. Tym razem dodałam szynkę konserwową, kilka pieczarek i posypałam startym żółtym serem. Składniki : makaron pełnoziarnisty- penne pióra ( lubella),...

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami.

Zapiekanka ”chłopska” czyli ziemniaki zapiekane z kiełbasą, pieczarkami pod sosem a’la beszamelowym to jeden z moich smaków dzieciństwa. Mama bardzo często robiła nam takie zapiekanki i dzisiaj rano mnie olśniło, że bardzo dawno jej nie robiłam,  a szczerze to sięgam po ziemniaki tylko w takich wersjach. Pieczonych, smażonych, ewentualnie z parowaru w towarzystwie wielu ziół. Składniki : 6-8 ziemniaków, 2 kiełbasy, 10-12 pieczarek ( zależy od wielkości), 1 koncentrat pomidorowy,...