Hawajskie szaszłyki

Przeglądając ostatnio wakacyjne zdjęcia z żalem wspominałam wspaniałe szaszłyki, które królowały tego lata przygotowane na grillu. A biorąc pod uwagę  fakt, że miałam mieć gości uznałam, że szaszłyki to jest to i po raz pierwszy spróbowałam zrobić je na patelni do grillowania. Efekt był może troszkę inny niż te prosto z grilla ale równie pyszny. Składniki ( do przygotowania 12 szaszłyków) : 2 podwójne piersi z kurczaka , 1 papryka...

Makaron z brukselką w sosie z marscapone i odrobiną sera pleśniowego

Brukselka mimo tego, że jest bardzo wartościowym warzywem kapuścianym ( jest bogata w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C , a także kwas foliowy ) mam wrażenie, że jest wciąż warzywem niedocenianym. Ja osobiście bardzo przepadam za brukselką i oprócz usmażonej na patelni lubię także wersję z makaronem. Danie jest mało składnikowe, proste, szybkie i często...

Sałatka z surowym kalafiorem i kurczakiem

Wprowadzamy na blogu nową kategorię – dietetyczne. Będą ją zasilać przepisy na dania lekkie, mniej kaloryczne, pomocne w tworzeniu jadłospisu dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Na początek surowy kalafior. To smaczne warzywo stosowane jest w tej formie dość rzadko, a może być podstawą dla wielu chrupiących i kolorowych sałatek. Tym razem występuje w towarzystwie kurczaka i sosu czosnkowo – ziołowego. Polecam 😀 Składniki: pół kalafiora pół czerwonej...

Poduszeczki z ciasta francuskiego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym

Bo w piątek, przy piwku, dobrym filmie i w towarzystwie nie ma nic lepszego niż przekąski z ciasta francuskiego. Przetestowałam i zawsze wszyscy są zachwyceni. Tym razem królowała wersja z salami, sosem pomidorowym i serem żółtym. Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego, 2 opakowania salami ( każde około 200 gram ale to zależy od wielkości ), 300 gram żółtego sera startego na tartce, sos pomidorowy. Etapy przygotowania : Ciasto francuskie...

Makaron z czerwonym pesto i boczkiem

O mojej miłości do makaronów i dań makaronowych już pisałam, o zamiłowaniu włoską kuchnią też i od czasu do czasu lubię rozpieszczać się właśnie takimi smakami. Mam nadzieję też, że kiedyś w moim zapracowanym tygodniu znajdę małą chwilkę aby się pobawić i zrobić pesto od podstaw. Obiecuję sobie. Tym razem jednak korzystałam z tego kupnego, w słoiczku ale…naprawdę pysznego. Składniki : makaron ( lubella spaghetti nr 4 ), 300 gram...

Krem z pieczarek

Ilość zup-kremów, które ostatnio zagościły w moim menu świadczy tylko i wyłącznie o tym, że mamy już jesień a ja mam coraz większą ochotę na coś rozgrzewającego. Tym razem przygotowałam krem z pieczarek z odrobiną sera pleśniowego. Składniki : 500 gram pieczarek, 2 pietruszki, 1 marchewka, śmietana do sosów i zup- 18 % kremowa ( dodałam połowę), cebula, czosnek- 2 ząbki, bulion- wywar warzywny, 2 suszone borowiki dla intensywnego smaku,...

Kalafior pod pierzynką z szynki, pieczarek i sera.

Dzisiaj znów w roli głównej kalafior. Staram się do końca korzystać z darów letnio-jesiennych. Po zupie kalafiorowo-porowej przyszedł czas na kolejną alternatywę dla zwykłego gotowanego kalafiora podawanego z bułką tartą. Dzisiaj postanowiłam zapiec go w piekarniku z małymi dodatkami. Składniki : 1 kalafior, 150 gram szynki konserwowej, 200 gram pieczarek, około 250 gram sera żółtego w kostce, 1/3 część masła, sól, pieprz, odrobina sypkiej papryki. Etapy przygotowania : Szynkę kroimy...

Pikantna zupa krem z dyni.

Długo nie mogłam się zdecydować na tą zupę ponieważ dynie kojarzyłam zazwyczaj tylko jako ozdobę na Halloween. Co roku na moim oknie króluje jedna z pięknie wyciętym uśmiechem podświetlonym świeczuszkami, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać aby wykorzystać dynię do przygotowania czegokolwiek do jedzenia. W tym toku, tej jesieni, ze względu na to, że zaczęłam poszukiwać nowych doznań smakowych postanowiłam dać szansę dyni. Pierwsza próba przypadła na zupę –...

Zupa krem kalafiorowo-porowa

Póki jeszcze sezon na świeże warzywka w pełni postanowiłam zrobić jedną z moich ulubionych zup (kremów), a mianowicie krem kalafiorowo-porowy. Przyznam się na samym początku, że długo szukałam swojego ‚sposobu’ na ten krem. W tym celu przeglądałam inne blogi, szukałam inspiracji. I myślę, że w końcu znalazłam ‚swój smak’. Po prostu do delikatnego kalafiora dodaję inne dodatki, które wzmocnią jego delikatny smak. Dodaję por, serek topiony a bardzo często także...

Oscypek z grilla a raczej z patelni.

W tamtym tygodniu dostałam bardzo pyszny prezent prosto z Zakopanego, a mianowicie –oscypek. Czy pisałam już jak uwielbiam oscypki? Decyzja co z nim zrobić zapadła błyskawicznie ponieważ oscypek prosto z grilla to jedna z moich ulubionych zakąsek, szczególnie podczas wyjazdów do Karpacza. Oscypka pokroiłam na cztery plastry o grubości około 3 cm każdy. Skropiłam oliwą z każdej strony oraz obtoczyłam sypką papryką. Na patelni obsmażyłam z każdej strony na złoty...

Sałatka: brokuły, ser feta, sos czosnkowy i prażone migdały

Jak to możliwe, że prosta szybka sałatka może być tak pyszna i zaskakująca w smaku. Połączenie delikatnych, wartościowych odżywczo brokułów z słonawym smakiem sera feta, polane sosem czosnkowym i prażonymi migdałami …. cud dla podniebienia. Składniki : 1 duży brokuł, 1 opakowanie sera feta, 1 opakowanie migdałów w słupkach, 180 gram jogurtu naturalnego może być typu greckiego, 1 łyżka majonezu, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki i...

Pity pszenne nadziewane indykiem i warzywami.

Pity to okrągłe, pszenne płaskie placki, bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu, które posiadają taką właściwość, że podczas podgrzania, pieczenia pęcznieją tworząc w ten sposób kieszonkę na farsz. Chociaż od dawna bardzo lubię  ‚pity’ to przyznaję się bez bicia, że zawsze korzystam z gotowej wersji tego chlebka – kupionej w sklepie. Jakoś nie mogłam się przekonać, żeby zrobić go sama … chyba w obawie, że będę miała problem z kieszonkami...

Sałatka z pieczonymi buraczkami

Buraczki, poza tradycyjnym barszczem czerwonym oraz w wersji „do kotleta”, wykorzystujemy dość rzadko. Myślę, że zupełnie niesłusznie 😀 Pieczone doskonale sprawdzają się w kolorowej i pożywnej sałatce. Składniki: 2 buraczki pomidor mały ogórek zielony jajko 3 plasterki sera pleśniowego (Złoty Lazur) świeża bazylia kolorowe zioła do sałatek (Kamis) sól, pieprz oliwa z oliwek Buraczki obrać ze skórki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie zawinięte w folię...