Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Witajcie, jakiś czas temu podawałam wam mój sposób, mój przepis na tak zwaną zapiekankę chłopską, dzisiaj dla odmiany lekko zmodyfikowana zapiekanka chłopska,  czyli co jeszcze można wykombinować z użyciem tradycyjnych ziemniaków. Jak już wtedy wspomniałam lubię ziemniaki tylko w zapiekanej wersji,  a zapiekanka jest naprawdę pyszna i szybka do wykonania, więc kiedy nie mam pomysłu na obiad często wychodzą właśnie tego typu dania. Składniki ( dla dwóch osób ) :...

Światowy Dzień Pizzy – Pizza z mąki razowej

  Zgodnie z zapowiedzią cyklu kuchni polsko- tureckiej początek swojej obecności na Kuchennej planowałam od zupełnie innego przepisu. Jednak, jak się okazuje dzisiaj jest Dzień Pizzy! A ja całkiem przypadkowo, nieświadoma owego święta, upiekłam wczoraj swoją pierwszą w życiu pizzę! Przepisem na to pyszne cudo, które zniknęło ze stołu po 5 minutach chciałabym się z Wami podzielić. Składniki na dwie średnie pizze: – drożdże suche 15 g (ok. 1,5 łyżki);...

Kolorowe roladki z tortilli

Skoro mamy karnawał pokażę wam jeden z moich sposobów na szybką karnawałową i nie tylko przekąskę. Nie dosyć, że jest szyba i banalna w wykonaniu, można do niej użyć dosłownie wszystkiego co się znajduje w lodówce to jeszcze pięknie i kolorowo wygląda na talerzu i …. zawsze robi furorę. No to kilka słów o tym czego potrzebujemy do ich wykonania : tortille ( ja używam gotowych zazwyczaj kupuję różne :...

Sałatka a’ la cezar z kurczakiem

Uwielbiam różnego rodzaju sałatkowe kombinacje. Dzisiejsza sałatka to idealna propozycja na samoistne danie na przykład na obiad albo jako dodatek na przykład do kolacji. Bardzo lubię robić tą sałatkę latem kiedy wszędzie szukamy orzeźwienia i wolimy chłodniejsze potrawy tym razem jednak zrobiłam ją zimą na kolację mając gości. Moja sałatka nie jest to jednak typowa sałatka cezar ponieważ nie dodaję do niej anchois. Wykonuję ją z prostych składników, które zazwyczaj...

Bułeczki a’la grahamki ziołowo-czosnkowe

Postanowiłam po raz pierwszy upiec własne bułeczki. Na początek zdecydowałam się zrobić takie najprostsze z dodatkiem ziół i czosnku. Użyłam przepisu podstawowego, który zamierzam w dalszym stopniu udoskonalać i modyfikować według potrzeb. Prawda jest taka, że do tego przepisu można dodawać bardzo wiele składników takich jak : granulowany czosnek, zioła, sypka papryka, prażona cebulka, drobno posiekane oliwki czy suszone pomidory. Składniki : pół kilo mąki- ja używałam mąki pszennej (razowej) ...

Filety z kurczaka po sycylijsku

Kurczak po Sycylijsku to jedna z moich ulubionych potraw, szczególnie w okresie zimowym bo dzięki dużej ilości czosnku, pomidorów i chili potrawa jest prawdziwie rozgrzewająca. Delikatne mięso z piersi kurczaka, zapieczone pod kołderką z pomidorów, z dużą ilością czosnku, oliwek i kaparów. Zaletą tego dania jest również fakt, że na jego przygotowanie wystarczy nam zaledwie pół godziny a danie wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki : 1 duża podwójna pierś z...

Sałatka z kurczaka, żurawiny i selera naciowego.

Dzisiaj przedstawię wam jedną z ciekawszych sałatek jaką miałam okazję jeść. Połączenie smaków słodkich i konkretnych.  Dodatkowo suszona żurawina, która w okresie zimowym jest doskonałym źródłem witaminy C, której nam wciąż brakuje. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka, około 100 gram suszonej żurawiny, mogą być także rodzynki albo wersja pół na pół tak jak w tym przypadku, 3-4 laski selera naciowego, szczypiorek, sól, pieprz, papryka, suszona bazylia, jogurt naturalny,...

Tarta na cieście francuskim z kabanosem, chorizo, zielonymi oliwkami i oscypkiem.

Jak już kiedyś wspominałam ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na tak zwaną ‚ czarną godzinę’ a ponieważ walczę z przeraźliwym wirusem i jestem na L 4 muszę sobie jakoś radzić z obiadami. W ten sposób ostatnio powstała u mnie w kuchni tarta na cieście francuskim z tym co można było u mnie znaleźć w lodówce, rezultat jednak był zadowalający. Składniki : jedno opakowanie ciasta francuskiego, dwa kabanosy ( długie),...

Penne z zielonym pesto, szynką i pieczarkami

Kolejne danie z wykorzystaniem makaronu, które dosyć często gości u nas w kuchni. Jest to makaron z zielonym pesto i dodatkami. Jeśli chodzi o same dodatki często modyfikuję je dodając po prostu to co mam akurat w lodówce. Czasem jest to kurczak, czasem mięso mielone, czasem oliwki, kapary, pieczarki, szynka. Tym razem dodałam szynkę konserwową, kilka pieczarek i posypałam startym żółtym serem. Składniki : makaron pełnoziarnisty- penne pióra ( lubella),...

Sałatka z krewetkami i ogórkami kiszonymi

Krewetki, ze względu na walory smakowe, należą do najpopularniejszych owoców morza. Te skorupiaki cenimy także za ich wartość odżywczą. Stanowią bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B i D oraz pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Można je przyrządzać na wiele sposobów, komponując dania główne i przystawki. Dziś sałatka z krewetek w dość nietypowym towarzystwie ogórka kiszonego. Idealna na wieczorne spotkania, w gronie...

Pikantny gulasz z piersi indyczej

Jak już wspomniałam w okresie jesienno-zimowym przepadam za gulaszami i daniami jednogarnkowymi. Nie mogłabym tutaj nie wspomnieć o moim ulubionym gulaszu ‚ na szybko’ z piersi indyczej. Zazwyczaj powstaje późnym wieczorem i jest jak znalazł na drugi dzień. Składniki : pół kilo piersi z indyka, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 300 gram pieczarek, puszka pomidorów, 1 papryczka chili, sól, pieprz, ostra papryka, bulion warzywny, śmietana do zup i sosów, 1...

Sałatka makaronowa po włosku

Sałatki makaronowe, w odróżnieniu od ich typowo warzywnych koleżanek, na dłużej zapewniają uczucie sytości. Można je łączyć z innymi składnikami, na wiele ciekawych sposobów. Ja zdecydowałam się użyć typowo włoskich produktów. W przepisie znajdziemy więc suszone pomidory, kapary, oliwki, oliwę i bazylię. Całość wzmocniona została intensywnym smakiem sera pleśniowego Lazur i prażonych pestek słonecznika. Ta kombinacja, po krótkiej sesji w piekarniku, świetnie sprawdzi się także w roli aromatycznej zapiekanki 😀...

Hawajskie szaszłyki

Przeglądając ostatnio wakacyjne zdjęcia z żalem wspominałam wspaniałe szaszłyki, które królowały tego lata przygotowane na grillu. A biorąc pod uwagę  fakt, że miałam mieć gości uznałam, że szaszłyki to jest to i po raz pierwszy spróbowałam zrobić je na patelni do grillowania. Efekt był może troszkę inny niż te prosto z grilla ale równie pyszny. Składniki ( do przygotowania 12 szaszłyków) : 2 podwójne piersi z kurczaka , 1 papryka...