Kasza gryczana z pesto bazyliowym

Przepis na kaszę gryczaną z pesto bazyliowym  „sprzedała” mi Bratowa. To dość nietypowe połączenie okazało się strzałem w 10. Zdrowa kasza gryczana w towarzystwie aromatycznego pesto i suszonych pomidorów to świetny pomysł na ekspresowy,  dietetyczny obiad. Ja od siebie dodałam czarne oliwki dla urozmaicenia smaku i kolorystyki. Spróbujcie koniecznie! 🙂 Składniki: 250 g kaszy gryczanej palonej 150 g suszonych pomidorów 70 g czarnych oliwek 190 g pesto bazyliowego pęczek natki pietruszki...

Bezglutenowe muffinki bananowo-orzechowe

Muffinki to świetne rozwiązanie jeśli szybko potrzebujemy (pragniemy 😉 ) czegoś słodkiego. Nie wymają miksera, bo wszystko miesza się łyżką. Wystarczą 2 naczynia do połączenia składników mokrych i suchych, forma do muffin, papilotki i voila! 🙂 Ja nie ustaję w poszukiwaniach i wielbię babeczki wilgotne w środku, nawet następnego dnia. Bezglutenowe muffinki bananowo-orzechowe takie właśnie są. Banany, mielone orzechy włoskie, mąka gryczana, cukier trzcinowy – czy z połączenia takich wspaniałych produktów...

Zupa brukselkowa z kurczakiem

Wspominałam już, że bardzo lubię zupy. Przepadam też za brukselką. A, że w tej chwili można ją zakupić praktycznie w każdym warzywniaku, zdecydowałam się przygotować to danie. Jest lekkie (bez mąki i śmietany), nietuczące i mocno warzywne, a przy tym smakuje wyśmienicie. Taka mała wiosna na talerzu w ten zimowy dzień 😉 Składniki: 150 – 200 g filetu z kurczaka łyżka oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz 2 l...

Granola z płatkami orkiszowymi i jagodami goji

Jagody goji, ze względu na swoje właściwości, nazywane są „czerwonymi diamentami wschodu” i zaliczane do superżywności. W krajach azjatyckich stosowane są od ponad 2500 lat. Zaleca się je przy leczeniu reumatyzmu, spadku odporności, by wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Na szczególną uwagę zasługują ich właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się je za jedne z najzdrowszych owoców na świecie! Nie muszę już chyba dalej przekonywać do dodania kilku z nich...

Placuszki bezglutenowe

Tak się złożyło, że jakiś czas temu, zgodnie z zaleceniem lekarza, przeszłam na dietę bezglutenową. Pamiętam moją tęsknotę za zwykłą pszenną bułką i poszukiwania smacznego  chleba glutenfree. I tak jak z pieczywem było bardzo ciężko, tak te placki nie odbiegają od pszennych, a ja zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że są dużo lepsze. Nie ma się czemu dziwić – tyle w nich dobrego: migdały, mąka kokosowa, najwyższej jakości masło. Pachną i smakują...

Szakszuka (shakshouka) z szynką i pomidorkami koktajlowymi

Szakszuka (shakshouka) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, ale spotkać je możemy także w Izraelu czy Egipcie. Sama nazwa oznacza mniej więcej tyle co „wielki bałagan” na talerzu. Bazę stanowią tu jajka w pomidorach, ale dodatki można komponować dowolnie. To dobry sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce 😉 A że szakszuka jest sycąca, a przy tym bardzo bardzo smaczna i pozostawia nam spore pole do interpretacji...

Zupa krem z buraków

Składniki: 4 buraki 1 ziemniak 1 mała cebula 4 suszone śliwki 2 goździki 1,5 l wody sok z połowy cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku oliwa dodatki: jogurt naturalny, pestki dyni, natka pietruszki Umyte buraki owinąć folią aluminiową i piec do miękkości (około 1,5 – 2 h) w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 150-170 stopni. Pozostawić do ostygnięcia, a...

Placki owsiano – bananowe

Składniki: 1 banan 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrąb pszennych, żytnich, owsianych lub innych 1 łyżka mielonego lnu olej kokosowy do smażenia Banana, jajko, płatki, otręby oraz len mielony zblendować. Z powstałego ciasta smażyć na oleju kokosowym niewielkie placuszki. Podawać z jogurtem naturalnym, owocami, płatkami migdałów i cynamonem. Pyszności życzę Asia...

Zupa krem marchwiowo-imbirowy

Składniki: 1 kg marchwi 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 60 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 3-4 cm korzeń imbiru 2 l bulionu drobiowego 150 g śmietany 18% pieprz, sól pestki dyni (opcjonalnie do podania) grzanki (opcjonalnie do podania) W większym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zeszklić. Obraną i umytą marchew pokroić na talarki, pozbawiony...

Kolorowa potrawka z kurczakiem

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone (lub 1 puszka pomidorów) 2 marchewki 2 kalarepy 200 g fasolki szparagowej 4 zielone cebulki ze szczypiorem 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg świeżego (lub mrożonego) groszku 1/2 l białego wytrawnego wina 1.2 l bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól pieprz zioła prowansalskie Do sporego garnka wlać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną...

Chłodnik litewski

Polskie lato w tym roku specjalnie nie rozpieszczało nas pogodą, więc sądziłam, że z lipca płynnie przejdziemy do złotej jesieni. Tymczasem sierpień ma nas uraczyć jeszcze kilkoma tropikalnym dniami 🙂 Przy takiej temperaturze raczej nie gotujemy rosołu 😛 Proponuję inną, typowo letnią, podawaną na zimno i bardzo zdrową (bogatą w surowe warzywa i bezglutenową) zupę – chłodnik litewski. Składniki: 1 pęczek botwiny 1 pęczek rzodkiewki 1 długi ogórek 1 pęczek...

Granola

Granola to nic innego jak mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu, pieczona do chrupkości. W połączeniu z mlekiem, jogurtem czy kefirem stanowi pożywne i zdrowe śniadanie, ale jest stosowana także jako baza deserów czy batoników. Poza brakiem chemicznych ulepszaczy, ma jeszcze jedną, wielką zaletę – sami decydujemy, co wejdzie w jej skład ( w moim wypadku na pewno nie będą to rodzynki 😉 ). Polecam także ze względu...