Pierniczki

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia – obecność Bliskich, zapach choinki, nastrój wigilijnego stołu… Cieszą mnie światełka w miejskim krajobrazie i uroczyste (może nieco zbyt wcześnie :P) wystawy sklepowe. Ogromną radość czerpię także z przygotowywania świątecznych wypieków. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują pierniczki. Ich ciepły, korzenny aromat stwarza niepowtarzalny klimat w mieszkaniu… Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do podsypywania 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3...

Lekki deser jabłkowy

Decydując się na liczenie kalorii, nie musimy zupełnie rezygnować ze słodkości. Ciężkie kremy i dużą ilość pysznej, ale tuczącej polewy czekoladowej możemy zastąpić owocami. Poniżej, pierwszy z serii, lekki deser jabłkowy. To wspaniałe połączenie darów jesieni z delikatnym jogurtem i, zawierającymi mnóstwo błonnika, płatkami owsianymi. Idealnie współgrają z nim korzenne nuty cynamonu i słodkiej wanilii. Składniki: 1 duże jabłko 1,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu odrobina wody...

Pischinger z masą kajmakową

Obiecywałam przepis z udziałem Andrutów Kaliskich i słowa dotrzymuję. Oto Pischinger z masą kajmakową, czyli doskonałe rozwiązanie na coś słodkiego do kawy, gdy nie mamy czasu wyrabiać i piec ciasta. Idea tortu z wafli ma swoje korzenie w kuchni austriackiej. Mnie przenosi w beztroskie czasy dzieciństwa i przypomina legendarny smak Torcika Wedlowskiego 😀 Składniki: 1 opakowanie Andrutów Kaliskich 150 g gotowej masy kajmakowej pół tabliczki ciemnej czekolady łyżeczka masła Każdego...

Korzenne ciasto marchewkowe- bardzo prosty przepis.

Zdecydowanie najlepsze na jesienną chandrę jest dla mnie ciasto marchewkowe. I nie przesadzam tutaj ze stwierdzeniem, że jest to moje ulubione ciasto. Puszyste, wilgotne w środku no i ten aromat.  Polecane jest szczególnie miłośnikom zimowych ‚ korzennych’ smaków oraz innego wykorzystania marchewki niż ten tradycyjny. Składniki : 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 100 gram startych migdałów, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli, 3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki...

Muffiny z dyni

Po ostatnich eksperymentach z zupą z dyni postanowiłam wypróbować jeszcze innych sposobów na użycie tego jesiennego „warzywa”. Tym razem miałam ochotę na dynię „na słodko”. Najpierw myślałam nad ciastem potem stwierdziłam, że będą to muffiny… moje ulubione i proste w wykonaniu babeczki. ( Podawałam już wcześniej przepis na muffiny z borówkami. ) Jeśli chodzi i muffiny jest jedna podstawowa zasada: szykujemy dwie miseczki- w jednej łączymy ze sobą składniki suche,...

Murzynek z powidłami śliwkowymi

Noce robią się dłuższe, a chłodny wiatr często nie pozwala nam w pełni cieszyć się ostatnimi promieniami odchodzącego lata. Coraz częściej skąpany w strugach deszczu świat nie zachęca do spacerów. Antidotum na kapryśną aurę może być gorąca herbata w słodkim towarzystwie murzynka z powidłami śliwkowymi. Składniki: 1 margaryna pół szklanki mleka niepełne 2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 czubate łyżki kakao 4 jaja 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia...

Ciasto malinowe z migdałami.

Przez cały dzień chodziło za mną coś słodkiego i coś … malinowego. Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z kwaskowym smakiem malin. W ogóle jestem miłośniczką lekkich, „bez kremowych” ciast z owocami. Składniki : 140 gram mąki pszennej, 140 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 140 gram masła, 140 gram migdałów ( mogą być mielone nieobrane albo płatki ), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( albo kilka kropelek...

Muffiny z borówkami

  Dzisiaj z okazji weekendu zapraszam was na coś słodkiego a mianowicie na muffinowe szaleństwo. Muffiny często goszczą w naszych progach ponieważ są naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Robię je przez cały rok, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z racji tego, że borówki są na ‚czasie’ będzie przepis z borówkami. Przygotowanie ciasta na muffiny : Przygotowujemy dwie miseczki. W jednej mieszamy ze sobą : Składniki suche : 2 szklanki mąki...