Kalafior pod pierzynką z szynki, pieczarek i sera.

Dzisiaj znów w roli głównej kalafior. Staram się do końca korzystać z darów letnio-jesiennych. Po zupie kalafiorowo-porowej przyszedł czas na kolejną alternatywę dla zwykłego gotowanego kalafiora podawanego z bułką tartą. Dzisiaj postanowiłam zapiec go w piekarniku z małymi dodatkami.

Składniki :

  • 1 kalafior,
  • 150 gram szynki konserwowej,
  • 200 gram pieczarek,
  • około 250 gram sera żółtego w kostce,
  • 1/3 część masła,
  • sól, pieprz, odrobina sypkiej papryki.

Etapy przygotowania :

  1. Szynkę kroimy w kosteczkę i podpiekamy na patelni na łyżce oliwy.
  2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy po czym dodajemy do szynki i razem jeszcze przez chwilkę podsmażamy.
  3. Kalafiora myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki.
  4. Gotujemy kalafiora przez 10 minut w lekko osolonej wodzie.
  5. Gdy kalafior się już ugotuje… a raczej będzie al dente, a szynka z pieczarkami ładnie się podsmażą, ścieramy na tartce zółty ser.  Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy kolejno : kalafiora, odrobinę masła, szynkę z pieczarkami, sypiemy delikatnie solą, pieprzem, papryką i całość przykrywamy serem.
  6. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Życzę wszystkim smacznego,

Kasia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *