You are currently viewing Jajecznica po węgiersku

Jajecznica po węgiersku

Postanowiłam dziś dobudzić męża- a to nie łatwa sprawa- jakimś aromatycznym śniadaniem, a przyznaję się do tego, że niedziela jest jedynym dniem kiedy jemy jako takie śniadanie i do tego w swoim towarzystwie. I oczywiście do głowy od razu przyszła mi jajecznica… postanowiłam jednak troszkę nadać jej innego smaku, aromatu. Jajecznica- niedziela jajecznica ma dla mnie duże znaczenie bo kojarzy mi się z moim domem rodzinnym, na którego niedzielnym stole zawsze właśnie królowała jajecznica. Przygotowałam więc jajecznicę po węgiersku.

Składniki :

  • 3 plasterki salami,
  • 1 nieduża czerwona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 6 jajek,
  • przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • łyżka masła

Sposób przygotowanie :

  1. Parzymy pomidora, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo prócz parzenia robimy z papryką.
  2. Kroimy salami w kostkę.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Najpierw wrzucamy paprykę, potem salami, następnie jajka a na końcu pomidora. Pod sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

 

Smacznego życzę w ten niedzielny poranek. I pamiętajcie, że jakie śniadanie taki cały dzień.

Kasia.

Dodaj komentarz