Izaura

Isaura to tytułowa postać kultowej brazylijskiej telenoweli z 1976 roku, powstałej na kanwie powieści Bernardo Guimaraesa. Fenomen oglądalności perypetii jasnoskórej niewolnicy był tak ogromny, że z czasem spolszczoną wersję jej imienia zaczęto nadawać w Polsce nowo narodzonym dziewczynkom. Izaurą „ochrzczono” także niezawodne ciasto, będące połączeniem klasycznego sernika i murzynka. W mojej kuchni zrobiło furorę już wiele lat temu. Przyszedł czas na Waszą 😀

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody

Masa serowa:

  • 50 – 70 dag sera białego (ja używam śmietankowego – nie trzeba go mielić :D)
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • wiórki kokosowe

 

Na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier (1,5 szklanki), kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy czekoladowej dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę. Do pozostałej części wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Delikatnie mieszając połączyć z pianą z białek. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Składniki masy serowej zmiksować i wylać na ciasto. Piec 40-50 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni. Udekorować pozostawioną masą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *