Hawajskie szaszłyki

Przeglądając ostatnio wakacyjne zdjęcia z żalem wspominałam wspaniałe szaszłyki, które królowały tego lata przygotowane na grillu. A biorąc pod uwagę  fakt, że miałam mieć gości uznałam, że szaszłyki to jest to i po raz pierwszy spróbowałam zrobić je na patelni do grillowania. Efekt był może troszkę inny niż te prosto z grilla ale równie pyszny.

Składniki ( do przygotowania 12 szaszłyków) :

  • 2 podwójne piersi z kurczaka ,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 świeży ananas,
  • paczka patyczków do grillowania.

Składniki do przygotowania marynaty do mięsa :

  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • zioła : zioła prowansalskie, tymianek, odrobina rozmarynu,
  • odrobina przyprawy do grilla,
  • sok z cytryny.

Tak zamarynowane mięso wsadzamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Sposób przygotowania :

  1. Patyczki na chwilkę przed nakłuwaniem na nie poszczególnych składników moczymy w zimnej wodzie aby potem się przypalały nam się na patelni.
  2. Paprykę, cebulę, ananasa kroimy i delikatnie posypujemy przyprawą do grillowania ( ja mam taką do grillowanych warzyw).
  3. Po chwili nakłuwam na patyczek do szaszłyków kolejno mięso, paprykę, ananasa, cebulę.
  4. Każdego szaszłyka grilluję na patelni przez około 20-25 minut obracając za patyczek dookoła.

UWAGA !!!

Warzywa oraz mięso powinny być mniej więcej takiej samej wielkości ponieważ potem jest problem z opiekaniem na patelni- mięso jeśli jest za małe w stosunku do warzyw nie opieka się równomiernie, a warzywa są za mocno spieczone.

Tym razem zdjęcia są typowo ‚robocze’ mam nadzieję, że mi to wybaczycie ale robiłam szaszłyki w takim tempie, że potem nie zdążyłam sfotografować efektu końcowego.

Polecam, w szczególności na różnego rodzaju imprezki.

Smacznego,

Kasia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *