You are currently viewing Grzanki z serem i pieczoną gruszką

Grzanki z serem i pieczoną gruszką

Sezon gruszkowy w pełni i chociaż połączenie owoców i sera nie wszystkim może przypadnie do gustu, polecam na śniadanie słodkie i energetyczne grzanki. Nie tylko apetycznie się prezentują i wybornie smakują. Unoszący się w powietrzu aromat pieczonej gruszki z nutą cynamonu jest niepowtarzalny… I można z entuzjazmem rozpocząć kolejny dzień 😀

Składniki:

  • 2 gruszki
  • cynamon
  • kardamon (opcjonalnie)
  • 2 kromki pieczywa
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • 4 plasterki sera pleśniowego
  • pół łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • pół łyżki ziaren dyni

Pozbawione gniazd nasiennych gruszki, oprószyć odrobiną cynamonu i, wedle uznania, kardamonu. Piec 20-30 min (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie delikatnie przesmażyć ziarna słonecznika i dyni. Kromki pieczywa skropić oliwą i przygotować z nich chrupiące grzanki. Zarumienione wyjąć z opiekacza, udekorować listkami bazylii. Ułożyć na nich kolejno plasterki sera pleśniowego, pokrojoną gruszkę i przesmażone ziarna.

Pyszności życzę :D

Asia

 

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Kamicha

    Na mojej babci drzewie zostały 3 gruszki! Akurat!

    1. Asia

      To w sam raz na 1.5 pysznego śniadania! 😀

  2. Gruszka

    Wszystko fajnie, tylko kto ma rano czas na pieczenie gruszek? Chyba, że to niedzielne śniadanie 😉

    1. Asia

      Gruszki można z powodzeniem przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce. A dla bardzo zapracowanych pozostaje niedzielny poranek 😀

Skomentuj Asia Anuluj pisanie odpowiedzi