Grillowane piersi z kurczaka pod szpinakową pierzynką.

Że warto jeść szpinak to już każdy wie o przedszkola.  Zawiera przede wszystkim dużo żelaza, oraz kwasu foliowego- zalecany jest szczególnie kobietom walczącym z niedokrwistością albo w ciąży. Szpinak sam w sobie może nie jest najlepszy na świecie ale parzcież można go tak przygotować i zestawić z takimi składnikami, że będzie naprawdę apetycznym dodatkiem.

Składniki :

  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do grillowanego kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • opakowanie szpinaku ( tym razem mrożony, latem może być świeży),
  • 1 serek topiony,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany.

Sam sposób na przygotowanie szpinaku :

  • Szpinak przekładamy do garnka i na gazie odmrażamy, dodając  w między czasie czosnku, śmietany,  a gdy uzyska już oczekiwaną konsystencję rozpuszczamy serek topiony i doprawiamy przyprawami do smaku.

Grillowane piersi z kurczaka :

  • Kilka godzin wcześniej marynujemy filety z kurczaka, które wcześniej delikatnie ubijamy tak aby miały około 2 cm grubości.
  • Marynujemy według uznania czym lubimy u mnie to tym razem było : oliwa z oliwek, odrobina ostrej papryki, pieprz, sól ( którą dodaję na samym końcu aby pory mięsa nie zamknęły się) oraz przyprawa do grillowanego drobiu,
  • Filety grillują na specjalnej patelni do grillowania, o której pisałam już kiedy pokazywałam wam mój pomysł na szaszłyki.
  • Podaję grillowaną pierś z kurczaka pod pierzynką z szpinaku.

Jak dla mnie i wygląda i smakuje rewelacyjnie 🙂

Pozdrawiam,

Kasia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *